Türkiye'nin enerji politikalarının tarihsel değişim süreci ve enerjide verimlilik
Historical change process of Turkish energy policies and energy productivity
  1. Tez No: 235952
  2. Yazar: EMRE İNCECİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Siyasal Bilimler, Economics, Energy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji politikası, Dünya'da ve Türkiye'de enerji, Elektrik Enerjisi, Nükleer Enerji, Petrol, Doğalgaz, Kömür, Hidrojen, Bor, Biyogaz, Energy policy, Energy in Turkey and in the World, Electricity Energy, Nuclear Energy, Petroleum, Natural Gas, Coal, Hydrogen, Boron, Biogas
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezle Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bugüne kadarki enerji politikaları anlatılmaktadır. Kuruluş döneminden itibaren uygulanan politikalarla enerji ihtiyacına çözümler bulunmaya çalışılmıştır. Elektriğin Türkiye'ye ilk getirildiği 1910'lu yıllarla birlikte yaşamımızın içerine her gün daha da fazla giren enerjinin daha etkin kullanılmasına yönelik çalışmalarda bu tezde yer almaktadır.Tez, Giriş ve Sonuç bölümlerinin yanı sıra iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde, Dünyada ve Türkiye'de enerjinin genel durumu hakkında bilgi verilmiş ve enerji türlerine göre gelinen nokta belirlenmiştir. İkinci bölümde ise; Türkiye'de uygulanan enerji politikaları ve bunların dünyada uygulanan politikalarla karşılaştırılması yer almaktadır. Bunların yanı sıra Türkiye'nin enerji koridoru olması yolundaki adımları, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda yapılanlar ve yapılması gerekenler, özellikle son dönemde yürürlüğe konan yasaların Türkiye'ye getirecekleri de ele alınmaktadır. Sonuç bölümünde 100 yıla yakın bir sürede alınan yol belirtilmiştir. Mevcut enerji politikalarının yetersizliğine değinilerek, yapılması gereken uygulamalar açıklanmıştır. Her gün artan enerji açığımız grafiklerle de desteklenerek, hangi enerji türlerine yönelinmesi gerektiği de açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explains the energy policies from the establishment of the Republic of Turkey to today. The solutions were sought to meet the need of energy through the applied policies since the foundation period of the Republic of Turkey. This thesis includes the works for using the energy that has taken place in our life more and more, efficiently.The thesis includes two chapters as well as the Introduction and Conclusion parts. In the First Chapter, general information about the energy both at home and in the world is given, and the reached point is determined in respect with the types of energy. As for the second Part, the energy policies applied in Turkey are explained and they are compared with the energy policies applied in the world. Moreover, the attempts made for making Turkey an energy corridor, the attempts made and those should be made for the energy productivity and the energy saving, especially the benefits of the laws put into force in Turkey for the use of are handled. In the Conclusion part, the results taken as a result of 100 years of attempts are explained. It is explained that the current energy policies are insufficient, and the energy policies that should be applied are explained. Our energy deficits that increase day by day is illustrated by graphics, and which energy types should be used is explained.