Trafik sigortasında sigorta etirenin borç ve yükümlülükleri
The obligtions and liabilities of insured under traffic insurance
  1. Tez No: 235984
  2. Yazar: ÖNER ŞENTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İhbar, Fesih, Prim, Genel Şartlar, Kötü Niyet, Natificotion, Dissolotion, Premium, General Stipulations, Bad faith
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sigorta ettirenin görevleri kanunda tahditi olarak belirlenmemiştir.sigorta genel şartları gereğince yeni bir takım görevler sigorta ettirene yüklenilebilmektedir.ticaret kanunumuza ve karayolları trafik kanunumuza göre sigorta ettirenin sigorta sözleşmesinin kuruluşu aşamasında,sözleşmenin devamı esnasında rizikonun ağırlaşması ve rizikonun gerçekleşmesini ihbar görevi vardır.sigorta ettirenin borcu ise prim ödeme borcudur.bu sayılan görevler haricinde hasar azaltıcı önlem alma ve sigorta genel şartlarında belirlene diğer görevleri yapma yükümlülüğü vardır.,ticaret kanunumuza göre sigorta ettiren sözleşmenin kuruluşundaki ihbar görevini yerine getirmezse 1290.madde gereğince sigortacı sözleşmeden cayabilir. trafik sigortasında ise sigorta ettiren sürprimi ödemez ise sigortacı sözleşmeyi fesheder.sözleşme devam ederken rizikoda bir ağırlaşma olursa ticaret kanununa göre sigortacı sözleşmeyi feshedebilir.trafik sigortasında yine sürprime göre fesih olabilir.rizikonun gerçekleşmesi nedeniyle ihbar göreviyle hasar azaltıcı önlemleri alma görevini sigorta ettiren kasıtlı olarak yerine getirmez ise 1292.madde gereğince sigorta ettiren sigorta himayesinden yararlanamaz.trafik sigortasında ise sözleşmeden yararlan üçüncü kişilere bu durum ileri sürülemez.sigortacı zarar ve ziyanda artış olursa rucu davasını sigorta ettirene açabilir.görev ihlalleri trafik sigortasında zarar gören üçüncü kişilere hiç bir zaman ileri sürülemez.bu durum mali sorumluluk sigortasının mahiyetiyle çatışır.
Özet (Çeviri)
Liabilities of insured are not enumarated in law. some new liabilities can be imposed on insured in accordence with insurance general stupilations. according to commercial law and motorway traffic law insured is obligated to inform occurance of risk and aggravation of risk at the making of and fulfilling of contract. obligation of insured is payment of insurance premium. beside these mentioned liabilities, insured is obligated to take necessary precations to minimize damage and to fulfill other obligations stipulated in insurance general stipulations.According to commercial law if insured fails to fulfill obligation to inform at the making of contract, then insurer have right to recsind. in traffic insurance if insured fails to pay first premium insurer has right to dissolve the contract. if risk is aggravated during fulfillment of contract insurer has right to dissolve contract according to commercial law. once more in traffic insurance there can be dissolution in case of failing to pay first premium. if insured fails to take necessary precations for minimizing of damage intentionally by failing obligation to inform then insured can not enjoy insurance protection according to article 1292. in traffic insurance this can not be asserted to third persons benefiting insurance contract. insurer can revoke to insured in case of increase in damages. failures to fulfill obligations can never be asserted to third persons in traffic insurances. otherwise will be conflicting with nature of financial liability insurance.