Zorunlu mali sorumluluk sigortasında sigortacının yükümlülükleri
Liabilities of the insurer in the compulsory financial liability insurance
  1. Tez No: 489044
  2. Yazar: ZİYNET ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ULUĞ CİCİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karayolları Trafik Kanunu, Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Sigortacı, Sigortacının Yükümlülükleri, Sigorta Genel Şartları, Sorumluluk Sigortası, Highway Traffic Law, Compulsory Financial Liability Insurance, Insurer, Liabilities of the Insurer, General Conditions of Insurance, Liability Insurance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Teknolojik gelişmeler ve değişimler sorumluluk sigortasının gelişmesini zorunlu hale getirmiştir. Sorumluluk sigortaları, sigorta ettirenin malvarlığının azalması rizikosunu güvence altına alır. Sorumluluk sigortasının asıl amacı, kişinin malvarlığını hukuki sorumluluktan doğan dava ve talep haklarını ekonomik sonuçlarına karşı güvence altına almaktır. Ülkemizde sorumluluk sigortaları Karayolları Trafik Kanunu ile uygulamaya girmiştir. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının sıklığı, Karayolları Trafik Kanunu'nda düzenlenen sorumluluğun önemini giderek artırmıştır. Motorlu araç kazalarında sorumlu olan araç işleteninin sorumluluğu, tehlike sorumluluğudur. İşleten, kusura bağlı olmaksızın aracın ortaya çıkarmış olduğu tehlike sebebiyle sorumludur. Karayolları Trafik Kanunu'nda bir yandan sorumluluk hukukunda özel hükümler getirilirken, diğer yandan sorumlu olan kişilerin ödeme gücünü teminat altına almak amacıyla sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu da kabul edilmiştir. Trafik kazalarından zarar görenleri koruma düşüncesi ile motorlu araçlar için zorunlu mali sorumluluk sigortası yapılması benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological advances and changes have made the development of liability insurance a must. Liability insurance guarantees the risk of any reduction in the assets of the insurer. The main purpose of liability insurance is to assure the assets of the person against any economical results of any legal action or claims. The liability insurances came into force by Highway Traffic Law in our country. The high frequency of the traffic accidents in our country has increased the importance of the liability regulated by the Highway Traffic Law. In motor vehicle accidents, the liability of the driver in charge is the liability of risk. Liability of risk is considered as an aggravated risk. The driver is liable for the risk caused by the vehicle, regardless of the fault. While some special provisions are provided on liability law in the Highway Traffic Law, on the other hand, the requirement to take out a policy was accepted so as to guarantee the payment capacity of the liable person. To protect those who are damaged by the traffic accidents, compulsory financial liability insurance was adopted.