Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun ?Kiralık Konak? adlı eserindeki sıfat tamlamalarının incelenmesi
Researching the adjective compounds in the novel named 'Kiralık Konak' written by Yakup Kadri Karaosmanoğlu
- Tez No: 236065
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALİP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sıfat, sıfat tamlaması, sıfat-fiil, Adjective, Adjestive Phrase, Adjective-Verb
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun ?Kiralık Konak? adlı romanındaki sıfat tamlamaları incelenmiştir. Çalışmanın amacı, incelediğimiz eserdeki sıfat ve sıfat tamlamalarını ortaya koymak ve bu konular hakkında bilgi vermektir. Bu amaçla çalışmamızda eser taranarak sıfat ve sıfat tamlamalarının türleri belirlenmiş ve sıfatlar hakkında bilgi verilmiştir. Tezin birinci bölümünde sıfatlarla ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde sıfat tamlamalarının özellikleri, oluşum şekilleri ve çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir. Eser taranarak bulunan sıfat tamlaması örnekleri ilgili bölümlerde belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise ele alınan sıfat tamlamalarının kullanım sıklıkları sayısal verilerle belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, adjective phrases in Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU?s novel named ?Kiralık Konak? were investigated. The aim of the study is to determine the adjectives and adjective phrases that were used in the novel and to give information about these issues. Thus the variety of adjectives and adjective phrases was determined by scanning the novel and information about the adjectives was presented. In the first part of the thesis, information delated with the adjectives were given. In the second part, characteristics of the adjective phrases, their formation and their variety were explained. In the last part of the thesis, frequencies of the adjectives phrases that were showed in data.