Lozan Antlaşması sonrasında İzmir'de Yahudi azınlıkların sosyal ve ekonomik durumlarındaki değişim
Social and economical change after the Lausanne treaty in the situation of Jewish minority in İzmir
- Tez No: 236094
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
İzmir'in kent kültürüne farklı bir lezzet katan Yahudilerin, Kurtuluş Savaşı sonrasında 40 bin civarında olan nüfusu Tek Parti dönemi ve sonrasında izlenen azınlık karşıtı politikalar sonucunda 21. yüzyılın hemen başında 1500'ler düzeyine gerilemiş ve böylelikle Lozan Barış Antlaşması'nın ?azınlık? statüsü verdiği Yahudilerin İzmir'de oluşturduğu cemaat kaçınılmaz bir biçimde dağılma aşamasına gelmiştir.Küreselleşme sürecinde Batı perspektifli insan hak ve özgürlükleri anlayışının geniş ölçekte kabul görmesi, buna bağlı olarak farklılıkların birer zenginlik olarak kabul edilmesi ve kendilerini yaşatma eğiliminde oluşları, etnik ve dinsel temelli mikro milliyetçiliklerin ?Medeniyetler Çatışması - İttifakı? fikirlerini öne çıkartması ve Türkiye'nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinde azınlık haklarının önemli bir gündem maddesi oluşturması; İzmir'deki Yahudi azınlıkları nüfus oranlarından çok daha fazla etkili ve önemli bir hale getirmektedir.Bu noktadan hareketle tezimizde, İzmir'in tarihi zenginliği olarak kabul ettiğimiz ve kent kültürüne önemli katkılar koyduğuna inandığımız Yahudi azınlıkların 21. yüzyılın hemen başında nasıl yaşadığı, birbirleriyle ? devletle ? toplumla nasıl ilişki kurdukları, dinlerini ? kültürlerini ? tarihi miraslarını nasıl korudukları ve AB ile müzakere sürecinde yaşadıkları değişim ve devletten beklentileri; yapılan yüz yüze görüşmeler ışığında ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The population of Jewish, who contribute to the civic culture and give a different taste to it, had fallen away to 1500?s with the anti-minority policies that wew carried out in single party era and the following era, although it was around 40.000 after Turkish Inpedendence War and as a result the community of the Jewish whom the Lozan Alliance gave the status of ?minority? to got into an inevitable process of dissolution.The acceptance of Western fundamental rights and freedom understanding in large scale, the recognition of differences as a richness and tendency of these differences to survive, foregrounding of ethnical and religious micro-nationalities the ideas of ?the Clash and Alliance of Civilizations? and the emergence of minority rights as an important agenda item in the process of Turkey ?EU membership negotiations; all make the Jewish more important and effective than their population proportion.From this point of view in our thesis, we are going to deal with how the Jewish, whom we accept as a richness of İzmir?s history and we see as an important contributor to civic culture, were living at the beginning of 21. century, how they set relationship with each other- state-society, how they keep their religious - cultural - historical heritage and how they experiences the change and what they expect from the state in the negotiation process with EU.
Benzer Tezler
- Türk-Amerikan askeri ilişkileri (1945 sonrası)
Turkish-American military relationship
FERHAN KARACA
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Uluslararası İlişkilerGazi ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. TÜREL YILMAZ
- Türk-Amerikan diplomatik ilişkilerinin Yüksek Komiser Amiral Bristol'un günlük ve raporlarına yansıması (1917-1927)
Turkish-American diplomatic relations' reflection on High Commissioner Admiral Bristol's diaries and reports (1917-1927)
İSMAİL KÖSE
- II. dünya savaşı ve sonrası Rodos ve İstanköy adasından Anadolu'ya yapılan göçler ve göç edenlerin adaptasyon süreci
II. the migration and adaptation process of migrers from Anatolia to the Anatolia
SEZEN DOĞRUER
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
TarihDokuz Eylül ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET EMİN ELMACI
- Söke'deki 19. Yy'dan kalma gayrimüslim konutlarının plan tipleri açısından değerlendirilmesi; Kemalpaşa örneği
Study of non-muslim housings in söke from the 19th century interms of plan types; E.G., kemalpaşa
SEÇİL GÖVEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Sanat TarihiSüleyman Demirel ÜniversitesiSanat Tarihi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. DOĞAN DEMİRCİ