Nefrektomi sonrası i.V. parasetamolün hasta kontrollü analjezi ile oluşturulan analjezi kalitesine etkisi
The effect of pca with IV paracetamol to analgesic quality after nephrectomy
  1. Tez No: 236114
  2. Yazar: SELMA SAVAŞ ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İ.V. HKA, Fentanil, Parasetamol, Nefrektomi, I.V. PCA, Fentanyl, Paracetamol, Nephrectomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, genel anestezi altında nefrektomi yapılan hastalarda preemptif olarak uygulanan iv Parasetamolün postoperatif analjezi için hasta kontrollü analjezi (HKA) ile verilen fentanil dozuna ve yan tesirleri üzerine etkileri araştırıldı.ASA 1 veya 2, 18-70 yaş arası, genel anestezi altında elektif nefrektomi planlanan 60 hasta çalışmaya dâhil edildi. Olgular rastgele zarf yöntemi ile eşit üç gruba ayrıldı. Tüm olgularda anestezi standardize edildi. Anestezi indüksiyonu propofol + rokuronyum bromür ile yapılırken anestezi idamesi oksijen içinde %65 N2O ve %1-1.5 sevofluran ile sağlandı. Fentanil Grubundaki (FG) hastalara sadece fentanille intravenöz yolla hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Parasetamol Grubundaki (PG) hastalara ise HKA ile fentanile ek olarak ilk dozu ekstübasyondan 30 dakika sonra derlenme odasında olmak üzere, Preemptif Parasetamol Grubundaki (PPG) hastalara ise HKA ile fentanile ek olarak ilk dozu entübasyondan 30 dakika önce bitmek üzere 6 saatte bir toplam 4 kez iv 1 gr parasetamol uygulandı. Olgular, postoperatif 2. 4. 8. 12. ve 24. saatlerde VAS skoru, kan basıncı ve kalp hızı, 4. ve 12. saatlerde sedasyon skoru, 4. ve 24. saatlerde bulantı-kusma skoru, 24. saatte hasta memnuniyeti skalası ile takip edildi. Yan etkiler (kaşıntı, bulantı-kusma, sedasyon, solunum depresyonu) ve 4., 12., ve 24. saatlerde toplam fentanil kullanım dozu kaydedildi.Gruplar arasında demografik veriler açısından fark yoktu (p>0.05). Postoperatif 24 saatte toplam fentanil tüketimi FG'da (1009 ± 139.361 µg), PG (752.25 ± 112.665 µg) ve PPG'a (761.10 ± 226.625 µg) göre daha yüksek bulundu (p=0.001). Yan etki açısından değerlendirildiğinde hiçbir grupta solunum depresyonu, bradikardi ve hipotansiyon görülmedi. Gruplar arasında kaşıntı, sedasyon skoru, postoperatif analjezi memnuniyeti açısından değerlendirildiğinde gruplar arasında fark gözlenmedi. Postoperatif erken dönemde (0-4 saat) bulantı kusması skoru FG'da, PG ve PPG'a göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.012).Sonuç olarak, genel anestezi altında nefrektomi yapılan olgularda iv parasetamolün HKA ile verilen fentanile eklenmesinin fentanil dozunu azalttığı, ancak preemptif kullanılmasının fark yaratmadığı görüldü. Ayrıca iv parasetamolün fentanille uygulanan HKA'ya eklenmesinin erken dönemde postoperatif bulantı kusma sıklığını azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In the present study, we investigated the side effects and dose of fentanyl with PCA combined with preemptive iv paracetamol for postoperatif analgesia to patients gone to nephrectomy operation under general surgery60 patient ASA class 1-2, aged 18-70 years, scheduled for elective nephrectomy under general surgery was studied. All patients were randomly with envelope assigned to one of the three equal groups. Anesthesia was standardized in all patients. Anesthesia was induced with propofol + rokuronyum bromür and maintained with %65 N2O in oxygen and %1-1.5 sevofluran. Patient Control Analgesia (PCA) was applied with fentanyl to Group Fentanyl (FG).The patients in the Group Paracetamol (PG) were given PCA with fentanyl and beside it, every 6 hours totaly 4 times a day iv 1 gr paracetamol given to patients that first dose 30 minutes after extubation. Patients at Group Preemptif Parasetamol (PPG) were given PCA with fentanyl and beside it, every 6 hours totaly 4 times a day iv 1 gr paracetamol given to patients that first dose whichs ends 30 minutes before entubation. VAS score, non invasive blood pressure and heart rate were followed at 2., 4., 8., 12. and 24. hours. Sedation score was followed at 4. and 12. hours, nause-vomiting score was followed at 4. and 24. hours, patient satisfaction was follewed at 24. hour. Total fentanyl consumption dose were recorded at 4., 12. and 24. hoursThere were no significant differences in demographic data between the groups (p>0.05). Postoperative cumulative fentanyl consumption for 24 hour was significantly higher in Group F (1009 ± 139.361 µg), than Group P (752.25 ± 112.665 µg) and Group PP (761.10 ± 226.625 µg) (p=0.001). When it was evaluated as regard the adverse effect, any respiratory depression, bradycardia and hypotension was not observed in any group. Any significant difference was not observed between the groups according to pruritus, sedation score and postoperative patient analgesic satisfaction. Nause-vomiting score was significant higher in Group F than Group P and Group PP(p=0.012As a result, iv parasetamol insert to fentanyl that given with PCA, decreased fentanil dose but didn't created any differences with to be used preemptive on patients who be done nephrectomy. Also iv parasetamol is inserted to PCA that is administrated with fentanyl is occured to reduction of prevalence of postoperatif nausea-vomiting in early period.