Intelligent fault diagnosis in power systems using neural networks
Güç sistemlerinde yapay sinir ağları kullanarak akıllıca arıza tahmini
- Tez No: 23619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç Sistemi Arıza Tespiti, Yapay Zeka, Örüntü Tanıma, Yapay Sinir'Ağları, Power System Fault Diagnosis, Artificial Intelligence, Pattern Recognition, Neural Networks
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZ GÜÇ SİSTEMLERİNDE YAPAY SINIR AĞLARI KULLANARAK AKILLICA ARIZA TAHMİNİ GEZGİN, Cahit Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ismet ERKMEN Ağustos. 1992, 107 sayfa Bu tezde, elektrik güç sistemlerinde arızaların tespiti için yapay sinir ağı tabanlı bir örüntü tanıyıcı geliştirilmiştir. Kullanılan sinir ağı ileribeslemeli çok tabakalı, geri yayılım öğrenme algoritmasını kullanmaktadır. Sinir ağına gelen girdiler elektrik güç sisteminde çalışan rölelerden ve açma yapan devre kesicilerden alınmaktadır. Bir arıza sonrasında, sinir ağı koruma sisteminden elde edilebilen bilgiyi kullanarak, tek bir satır halinde arızanın en muhtemel yerini vermektedir. Öngörülen metot, biri hipotetik, diğeri Türkiye Elektrik Kurumu güç sisteminden alman gerçek bir sistem üzerinde denenmiştir. Metodun performansının değerlendirilmesi ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTELLIGENT FAULT DIAGNOSIS IN POWER SYSTEMS USING NEURAL NETWORKS GEZGİN, Cahit M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: AssocJProf Dr. Ismet Erkmen August, 1992, 107 pages In tiiis thesis, a neural network based pattern recognizer for the diagnosis of electric power system faults is developed. The neural network architecture used consists of a feedforward -layered ANN with foackpropagation training algorithm. Inputs to the neural network are obtained from operated relays and tripped circuit, breakers of the electric power system. After the -occurrence of a fault, the neural network gives the most possible zone for the fault with a line of text using the data available from protection system.The proposed method is tested on two power systems, one of which is hypothetical and the other is real system taken from Turkish Electricity Authority power system. Performance evaluation of the method is also carried out and results are discussed.