Removal efficiency of sulfur dioxide with lime slurry in a spray drier
Kükürt dioksitin kireç çözeitisi ile püskürtmeli kurutucuda uzaklaştırma verimliliği
  1. Tez No: 23620
  2. Yazar: GÖKHAN ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kireç, Kireçtaşı, Baca Gazı Desülfürizasyonu, Püskürtmeli Kurutucu, Tutulması, Lime, Limestone, Flue Gas Desulfurization, Spray Drier, S02 Scrubbing
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ KÜKÜRT DİOKSİTİN KİREÇ ÇÖZELTİSİ İLE PÜSKÜRTMELİ KURUTUCUDA UZAKLAŞTIRMA VERİMLİLİĞİ ÖLMEZ, Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Timur DOĞU Şubat, 1992, 95 sayfa Püskürtmeli kurutucu gaz temizleyiciler daha az yatırım maliyeti, enerji tüketimi ve daha az işletme ve katı atık problemlerinden dolayı son yıllarda baca gazı desülfürizasyonunda önem kazandı. Bu çalışmada, relatif rutubet ve Ca/S mol oranı en önemli sistem parametreleri olarak düşünüldü. Püskürtmeli kurutucunun SO2 uzaklaştırma verimliliği farklı relatif rutubetlerde araştırıldı. Pek çok deneyde Ca/S oranı 2.0 civarında sabit tutuldu. Deneyler sabit hava akış hızlarında yapıldı (16.3 ve 20.31 m /h). Deneysel sonuçlar hem relatif rutubetin hem de Ca/S oranındaki artışın SO2 tutulmasında önemli katkıları olduğunu gösterdi. % 70' in üzerinde kükürt dioksit tutulması, Ca/S oranının 2, relatif rutubetin % 65 veetkileşme süresinin bir saniyeden daha az bir sürede olması durumunda gerçekleştirildi. CaSO3/CaSO4 oranının, kireç çözeltisine H2O2 ve FeSO4 gibi bazı kimyasalların ilave edilmesiyle azaltılabileceği bulundu. Hidrojen peroksit ile yapılan bir seri deney bu oranda önemli ölçüde azalma olduğunu gösterdi. Bir başka değişle, kalsiyum sülfat oluşumu büyük ölçüde arttırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL EFFICIENCY OF SULFUR DIOXIDE WITH LIME SLURRY IN A SPRAY DRIER ÖLMEZ, Gökhan M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Timur DOĞU February, 1992, 95 pages. Due to its lower capital cost, lower energy consumption and less operational and waste disposal problems, spray drier scrubbers gained importance in recent years for flue gas desulfurization. In this work, relative humidity and Ca/S molar ratio were considered as the most important system parameters. S02 removal efficiency of a spray drier was investigated at - different relative humidities. In most experiments, the ratio of Ca/S was kept around 2.0. Experiments were carried out at constant air flow rates (16.45 m3/h - 20.31 m3/h). The experimental results showed that an increase in both relative humidity and Ca/S ratio caused significant improvements in S02 removal. Over 70% S02 removal was achieved at a contact IIItime less than one second at a relative humidity of 65% for a Ca/S ratio of 2.0. It was found that the ratio of CaS03/CaS04 could be decreased by means of addition of some chemicals such as Hj02 and FeS04 to the lime slurry. A set of experiments with hydrogen peroxide showed a considerable decrease in this ratio. In other words, formation of calcium sulfate was subsequently increased.