980 nm dalga boyundaki diyot laserin Mongrel cinsi köpeklerde prostat, mesane ve böbrek üzerine etkileri
In vivo effects of 980 nm wavelength high-power diode laser on the prostate, bladder and the kidney
  1. Tez No: 236259
  2. Yazar: YAVUZ ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyot laser, vaporizasyon, böbrek, prostat, mesane, Diode laser, vaporization, kidney, prostate, bladder
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Laser teknolojisi tıbbın birçok alanında olduğu gibi ürolojik cerrahilerde de giderek yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada diyot 980 nm laserin prostat, mesane ve böbrek üzerinde in vivo vaporizasyon ve koagülasyon etkileri araştırılmıştırYöntem: Düzce Üniversitesi Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra 4-5 yaşlarında 5 adet Mongrel cinsi erkek köpek çalışmaya dahil edildi. İntramusküler 2 mg/kg ketamine hidroklorür ve 3 mg/kg xylazine hidroklorür ile genel anestezi sağlandıktan ve cerrahi saha tıraş edildikten sonra antisepsi sağlanarak orta hat vertikal insizyon yapıldı. Transvezikal olarak prostatik loja ve mesane lümenine ayrı ayrı 2 dakkika süreyle 120 watt laser uygulandı. Daha sonra sol böbrek üzerine üç farklı noktaya üçer dakika süreyle 50, 80 ve 120 watt diyot laser uygulandı. Postoperatif beşinci gün köpekler sakrifiye edildi. Böbrekler, mesaneler ve prostatlar çıkarılarak histopatolojik olarak incelendiBulgular: Laser uygulaması sonrası ortalama vaporizasyon defekti prostat ve böbrekte sırasıyla 9.8 ± 2.28 mm ve 15 ± 5.87 mm idi. Koagülasyon derinliği ise sırasıyla 11.2 ± 3.96 mm ve 11.0 ± 3.0 mm ölçüldü. Mesane duvarında ise, vaporizasyonun eşlik etmediği hafif bir koagülasyon oluştuYorumlar: Bu sonuçlar diyot 980 nm laserin doğrudan prostat ve böbrek parankimine uygulandığında etkin vaporizasyon ve koagülasyon yapıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bunun yanında, Mesane içinde duvardan uzakta uygulanan diyot laser, vaporizasyon yapmamakla birlikte mesane duvarında hafif-orta derecede koagülasyon etkisi oluşturmaktadır
Özet (Çeviri)
Purpose: As in many fields of the medicine laser technology has gained a wide utility in urological surgery. In the present study in vivo effects of diode 980 nm laser on the prostate, bladder and the kidney were investigated.Methods: After an approvement has been obtained from the ethics commity of Düzce University, five male mongrel dogs aged 4-5 years were included. General anesthesia was achieved by intramuscular cetamine hydrochloride 2 mg/kg and 3 mg/kg xylazine hydrochloride. After shaving and achieving antisepsis of the surgical area midline vertical incision was done. Exposing transvesically, diode laser at 120 watts was applied to the prostate and the center of the bladder fulled with normal saline for two minutes. Then, 50, 80 and 120 watts diode laser each was applied for three minutes onto renal parenchyma. The dogs were sacrified at the fifth day. Histopathologic examination of the kidneys, bladders and prostates was performed in all animals.Results: The mean vaporization defect after the laser treatment was 9.8 ± 2.28 and 15 ± 5.87 mm for the prostate and the kidney, respectively. The depth of coagulation zone was 11.2 ± 3.96 and 11.0 ± 3.0 mm, respectively. There was a modest coagulation effect with no accompanying vaporization through the bladder wall.Conclusions: These results show that, when applied directly to the prostate and renal parenchyma diode 980 laser has strong effects of vaporization and coagulation. Also, it may produce a modest thermal damage when applied intravesically at a distance from the bladder wall