An Intelligent vectorization tool
Akıllı bir vektörleme aracı
- Tez No: 23626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET R. TOLUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık Analizi, Program Dönüştürümleri, Buluşsal Arama, Paralelleştiren Derleyiciler, Dependence Analysis, Program Transformations, Heuristic Search, Parallelizing Compilers
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz AKILLI BİR VEKTÖRLEME ARACI AL-AYYOUB, Abdel-Elah Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendislik Bölümü Danışmanlar: Doç. Dr. Mehmet R. TOLUN ve Doç Dr. Ali YAZICI Ocak 1992, 258 Sayfa Paralel ve vektör bilgisayarların son zamanlardaki başarısı, bu bilgisayarlar için karmaşık programlan paralelleştiren derleyiciye duyulan ilgiyi arttırmaktadır. Bu tezde, paralelleştiren derleyici yapmanın temel koşullan tartışılmaktadır. Yeni bir program paralelleştirme modeli ve bu modeli gerçekleştirecek çay tanıtılmaktadır. Önerilen model makinadan bağımsızdır ve pek çok farklı paralel mimariye yönlendirilebilmektedir. Bu model paralelliştirme işlemini, kullanılacak makinanın özelliklerini ve modelin Bağımlılık Analizi Bileşeni (Dependence Analysis Component) tarafından üretilen veri bağımlılığı grafiğine göre kontrol eder. Önerilen modele dayanan InParS adlı akıllı vektörleştirme sistemi tartışılmaktadır. Bu sistem, Fortran benzeri DO döngülerini IBM 3090/1 80S Vector Facility sistemine uygun vektörlenebilir koda dönüştürür. InParS, VM/XA SP 5.6 ortamında VS Pascal 2.0 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu tezde tartışılan konular arasında: etkin bağımlılık analizinin gerçekleştirme sonuçlan, programların yeniden yapılandırılması, program paralelleştirme işleminin etkinliğini arttıracak yapay zeka teknikleri ve son olarak akıllı vektörleştirme sistemi InParS ile, bu deneyin sonuçlan yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTELLIGENT VECTORIZATION TOOL AL-AYYOUB, Abdel-Elah Ph.D. Thesis in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet R. TOLUN Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali YAZICI January 1992, 258 Pages Recent success of parallel and vector computers has increased interest in developing parallelizing compilers and parallel programming environments to cope with the complex tasks of program optimization for parallel and vector computers. In this thesis essential requirements for building parallelizing compilers are discussed. A new program parallelization model and the framework for realizing this model are introduced. The proposed model is machine independent and can be retargeted to many different parallel architectures. It controls the parallelization process according to the target machine specification and the data dependence graph produced by its Dependence Analysis Component. A prototype intelligent vectorization system, called InParS, based on the proposed model is also discussed. The system transforms Fortran-like DO loops into vectorizable code well-suited for IBM 3090/1 80S Vector Facility. InParS has been implemented using VS Pascal 2.0 on VM/XA SP 5.6 environment. Topics discussed in this thesis include: Implementation issues of efficient dependence analysis, formal program restructuring, AI techniques to increase the efficiency of program parallelization process, and finally a prototype intelligent parallelization system InParS and results of this experiment