Sosyal mühendislikte metin tabanlı tehditlerin yapay zeka destekli analizi ve tespiti
Detection and analysis of text-based threats in social engineering with artificial intelligence assistance
  1. Tez No: 1003943
  2. Yazar: ARWA MAHMOOD ABDULGHAFOOR AL-ANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Makine öğrenmesi, Oltalama, Sosyal mühendislik, Yapay zeka, Machine learning, Phishing, Social engineering, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte siber güvenlik, bireyler ve kurumlar için hayati önem kazanmıştır. Ancak teknolojik güvenlik önlemleri ne kadar gelişirse gelişsin, sistemlerin en zayıf halkası olarak kabul edilen“insan faktörü”, siber saldırganların birincil hedefi olmaya devam etmektedir. Sosyal Mühendislik (Social Engineering - SE) saldırıları, teknik güvenlik açıklarından ziyade insan psikolojisini hedef alır; bu da onları karmaşık ve tespit edilmesi zor hale getirir. Bu tez, özellikle e-posta, SMS ve sosyal medya mesajları gibi kanallar üzerinden gerçekleştirilen metin tabanlı SE saldırılarının daha etkili bir şekilde tespit edilmesi ve analiz edilmesi amacıyla, Yapay Zeka (Artificial Intelligence - AI) ve Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing - NLP) destekli yenilikçi bir yaklaşımın geliştirilmesini hedeflemektedir. Geleneksel kural tabanlı güvenlik duvarlarının ve filtreleme sistemlerinin, dilsel nüansları ve bağlamsal tuzakları içeren sofistike SE taktiklerini yakalamakta yetersiz kalması, bu çalışmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Tezin kapsamı; bir literatür taraması, veri toplama ve ön işleme, AI modelinin geliştirilmesi, performans analizi ve sonuçların değerlendirilmesi olmak üzere beş ana aşamadan oluşmaktadır. Metodoloji kısmında ise, gerçek dünya senaryolarını yansıtan bir veri kümesi oluşturulmuş; bu veriler üzerinde temizleme, tokenizasyon ve vektörleştirme gibi kritik ön işleme adımları uygulanarak veriler AI algoritmaları için eğitime hazır hale getirilmiştir. Bu çalışmada geliştirilen AI modeli, metinsel verilere gömülü kötü amaçlı kalıpları, gizlenmiş dilsel yapıları ve şüpheli anlamsal ilişkileri öğrenmek, tespit etmek ve doğru bir şekilde sınıflandırmak üzere tasarlanmıştır. Model, SE saldırılarında yaygın olarak kullanılan bağlamsal göstergeleri, davranışsal göstergeleri ve ince manipülasyon stratejilerini analiz etmek için gelişmiş Makine Öğrenimi (Machine Learning - ML) tekniklerinden yararlanmaktadır. Modelin performansı; doğruluk, kesinlik, duyarlılık ve F-skoru gibi ölçütler kullanılarak sistematik olarak değerlendirilmiş ve çeşitli geleneksel kural tabanlı ve istatistiksel tespit yöntemleriyle karşılaştırılmıştır. Deneysel sonuçlar sağlamlık, uyarlanabilirlik ve tespit verimliliğinde iyileşmeler göstermektedir. Genel olarak, bu tez, siber güvenlikte gelişmiş SE tehditlerine karşı proaktif AI tabanlı savunmaların tasarlanması, uygulanması ve iyileştirilmesi için teorik bir çerçeve ve pratik bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of information and communication technologies, cybersecurity has become vitally important for individuals and institutions. However, no matter how advanced technological security measures become, the“human factor,”considered the weakest link in systems, remains the primary target of cyber attackers. Social Engineering (SE) attacks target human psychology rather than technical vulnerabilities, making them complex and difficult to detect. This thesis aims to develop an innovative approach supported by Artificial Intelligence (AI) and Natural Language Processing (NLP) for more effective detection and analysis of text-based SE attacks, particularly those carried out through channels such as email, SMS, and social media messages. The inadequacy of traditional rule-based firewalls and filtering systems in capturing sophisticated SE tactics involving linguistic nuances and contextual traps forms the main motivation for this study. The scope of the thesis consists of five main stages: a detailed literature review, data collection and preprocessing, development of the AI model, performance analysis, and evaluation of the results. The methodology section presents a comprehensive dataset reflecting real-world scenarios. This data was prepared for training with AI algorithms by applying critical preprocessing steps such as cleaning, tokenization, and vectorization. The AI model developed in this study is designed to learn, detect, and accurately classify malicious patterns, hidden linguistic structures, and suspicious semantic relationships embedded in textual data. The model leverages advanced machine learning (ML) techniques to analyze contextual indicators, behavioral indicators, and subtle manipulation strategies commonly used in SE attacks. The model's performance was systematically evaluated using widely accepted metrics, including accuracy, precision, recall, and F-score, and rigorously compared with various traditional rule-based and statistical detection methods. Experimental results demonstrate improvements in robustness, adaptability, and detection efficiency. Overall, this thesis provides a comprehensive theoretical framework and a clear practical roadmap for designing, implementing, and improving proactive AI-based defenses against advanced SE threats in cybersecurity.