Prostatın benign, premalign ve malign lezyonlarında Claudin-1 ve Claudin-4 ekspresyonlarının degerlendirilmesi
Evaluation of Claudin-1 and Claudin-4 immunreaktivity at benign, premalign and malign lesions of prostate
  1. Tez No: 236326
  2. Yazar: ALİ CAN ÖNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMRAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Üroloji, Pathology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Claudin-1, Claudin-4, Prostat adenokarsinomu, Benign ProstatHiperplazisi, Prostat intraepiteliyal neoplazi, Claudin-1, Claudin-4, Prostate adenocarcinoma, Benign prostate hyperplasia, Prostatic intraepithelial neoplasia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Prostat karsinomları erkeklerde en sık görülen malignitedir. Yasam süresinin uzamasıve yardımcı tanı yöntemleri ile prostat adenokarsinomlarının sıklıgı artmıstır. Çalısmamız daprostatın benign, premalign ve malign lezyonlarında Claudin-1 ve Claudin-4'ün HK'salboyanma özellikler arastırıldı.Yöntem: Ocak 2005 ile Mart 2009 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi PatolojiAnabilimdalı'nda tanı verilen vakalardan 40 prostat adenokarsinomu, 37 benign prostathiperplazisi ve 37 prostatik intraepiteliyal neoplazi vakası çalısma kapsamındadegerlendirildi. 40 adeno karsinom vakasından 1 tanesi (%2,5) iyi diferansiye; 12 tanesi(%30) orta derece diferansiye ve 27 tanesi (%67,5) az diferansiye idi. Olgular gleasondereceleme sistemine göre degerlendirildi.Bulgular: Çalısmaya dahil üç grup arasında yas olarak fark yoktu. Claudin-1 boyanmayogunlugunun gruplara göre dagılımı hesaplandıgında, PCA grubunda Claudin-1 ile negatifveya düsük derecede boyanma gösteren olgular yüksekken; yüksek derecede boyanmagösterenler düsük orandaydı. Claudin-4 boyanma yogunlugu, BPH ve PN olgularındaPCA'na göre istatistik olarak daha yüksek boyanma oranları tespit edildi. BPH grubunda,Claudin-1 ile Claudin-4 arasında pozitif iliski gözlendi. PN grubunda, Claudin-1 ile Claudin-4 arasında pozitif iliski gözlendi. PCA grubunda, Claudin-1 ile Claudin-4 arasında anlamlı biriliski bulunmadı. Buna karsın Claudin-1 ile Gleason skoru negatif ilskili bulunmustur. YaniGleason degeri arttıkça Claudin-1 degeri azalmaktadır. Bundan dolayı Claudin-1 PAC'ununhistolojik özelliklerini ve biyolojik davranısını düzenleyebilecegi görüldü.Sonuçlar: Claudin-1 ve Claudin-4'ün prostat igne biyopsilerinde patologu zorlayan benignmalignayrımında yardımcı olabilecek potansiyele sahip oldugu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Introduction: Prostate carcinoma is the most common cancer of males. It?s second majorcause of male death after lung carcinoma. In this study, prognostic and histological propertiesof prostate carcinoma were investigated by using immunohistochemical markers Claudin-1,Claudin-4.Methods: Our study objects are selected from the archive of Pathology Department ofUnivercity of Düzce from Januvary 2005 to March 2009. We investigated 40 prostatcarcinoma, 37 benign prostate hyperplasia and 37 prostatic intraepithelial neoplasia. Prostatadenocarcinoma cases were classified according to gleason grade, where 1 of them (%2,5)was well differantiated, 12 of them (%30) modorate differantiated and 27 of them were poorlydifferantiated.Results: Age disturubition of groups wasn?t differ from each other. Differantiation ofClaudin-1 expression grade between groups; at PAC group showed generally negative orweak expression. At the PAC group high Claudin-1 expression was proportionally low.Caludin-4 expression density was statistically high at BPH and PIN groups. In BPH group,Claudin-1 and Claudin-4 expressions were possitively correlated. Similarly, in PIN groupClaudin-1 and Claudin-4 found again possitively correlated. But in PCA group, we did notfind any statistical correlation between Claudin-1 and Claudin-4. However, negativecorrelation was found between Claudin-1 and Gleason grade in PCA group. By meaning, highGleason grades assosiated with low Claudin-1 expression. We also found that, Claudin-1expression in benign prostate lesions stronger than prostate adenocarcinoma. So that, Claudin-1 may modulate the histologic features of prostate carcinomas.Conclusion: As a result we conclude that, Claudin-1 and Claudin-4 can be usefull fordiagnosis, which is diffucult to distingush benign-malign lesions of prostate needle biopsies.