Benign, premalign ve malign prostat lezyonlarında Ki-67, bcl-2 ve c-erbB2 markırlarının önemi.
The significance of Ki-67, bcl-2 and c-erbB2 markers in benign, premalign and malign lesions of prostate.
- Tez No: 242407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN BAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Ki-67, Bcl-2, C-erbB2, Prostat, Ki-67, Bcl-2, C-erbB2, Prostate
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Prostat karsinomu ABD'de erkeklerde görülen en sık karsinomdur. Benign prostat lezyonları da özellikle benign prostat hiperplazisi erkeklerde 50 yaşından sonra sık görülen hastalıklardır.Dokulardaki hücre topluluklarının hacmi; proliferasyon, diferansiasyon ve apopitoz oranlarına göre değişir. Hücre sayısının artması, proliferasyonun artmasına veya hücre ölümünün azalmasına bağlıdır.Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1998- 2007 yılları arasında 38 BPH, 35 prostat adenokarsinomu, 16 prostatik intraepitelyal neoplazi(PİN) ve 18 prostatit tanısı almış 107 olguya ait örnekler değerlendirmeye alındı.Olgular tekrar değerlendirildikten sonra uygun bulunan parafin bloklarına immünhistokimyasal boyama uygulandı ve istatiksel değerlendirmesi yapıldı.Ki-67 ile benign lezyonlarda düşük oranda boyanma oranı; karsinomlarda daha yüksek oranda boyanma oranı bulundu.Çalışmamızda Ki-67 immünboyanmasının Gleason skoruyla ilişkili olduğu gösterildi. Gleason derecesi yüksek olan olguların Ki-67 boyanma oranı, derecesi düşük olanlara göre anlamlı yüksek bulundu.Bcl-2 immünboyama ise benign ve premalign lezyonlarda bazal tabakada kayda değer boyanma gösterirken, malign lezyonlarda hiç boyanma saptanmadı.C-erbB2 ile yapılan immünboyamada tüm olgularda boyanma görülmedi.Sonuç itibariyle bcl-2 nin bazal tabaka markırı olarak benign, premalign ve malign lezyonların ayırıcı tanısında yararlı olabileceği, Ki-67 nin malign lezyonlarda artan histolojik grade ile ilişkili olduğu gözlendi. Ayrıca Ki-67 nin benign ve premalign lezyonların ayırıcı tanısında yararlı olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Prostate carcinoma is the most common malignancy among males in USA. Benign prostate lesions especially benign prostatic hyperplasia are common in men after the age of 50.Cell mass in tissue vary depending on the proliferation, differentiation and apoptosis proportion. The rise in number of cells depends on the increased proliferation or reduced apoptosis.A total of 107 specimens which were evaluated and diagnosed in the Department of Pathology, Yüzüncü Yıl University during 1998 and 2007. Among these 35 specimens were prostate carcinoma, 38 were benign prostatic hyperplasia, 18 were prostatitis and 16 were PIN. After cases were evaluated once more immunohistochemical stain was applied to paraffin blocks that were found appropriate and statistical evaluation was done.Lower stain proportion was found with Ki-67 in benign lesions and higher stain proportion in carcinomas.In our study it was shown that Ki-67 immunostains was related to Gleason score. The cases in which has a higher Gleason score stained considerably more compared to these with lower Gleason score.Bcl-2 showed remarkable staining at the basal layer in benign and premalign lesions but there was no sign of staining in malign lesions.There vas no staining with C-erbB2 in any cases.Consequently, it was observed that bcl-2 was able to useful as a basal layer marker with regards to distinguishing diagnosis of benign, premalign and malign lesion at prostate. Ki-67 staining were correlated to the histologic grade of prostate carcinoma. Furthermore, it was understood that Ki-67 was able to useful at distinguishing diagnosis of benign and premalign lesions.