Subklinik hipotiroidili hastalarda erken aterosklerozun saptanmasında karotis intima-media kalınlığının önemi
The importance of carotid intima ? media thickness at the detection of early atherosclerosis in the patients with subclinical hypothyroidism.
  1. Tez No: 236346
  2. Yazar: GERÇEK IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEŞİR ERDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Endocrinology and Metabolic Diseases, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, erken ateroskleroz, karotis intima - media kalınlığı, Subclinical hypothyroidism, early atherosclerosis, carotid artery intima -media thickness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Subklinik hipotiroidi ( SKH ) kardiyovasküler hastalık için artmış riskle ilişkilidir. Bu çalışmada normotansif ve sigara içmeyen SKH' lı hastaların karotis intima - media kalınlıklarını ( İMK ) ölçüp; ötiroid , sağlıklı kişilerle karşılaştırarak SKH'nın erken ateroskleroz için risk faktörü olarak kabul edilebilirliğini değerlendirmeyi ve karotis İMK' sı ile serum lipid değerleri, tiroid sitümülan hormon ( TSH ) ve yaş ile arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladıkYöntem: Bu çalışma prospektif olarak tasarlandı. Çalışma grubunu Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye A . D' de izlenen hastalar oluşturdu. SKH'sı olan 56 olgu ve tiroid fonksiyonları normal 56 kontrol grubu çalışmaya alındı. 50 yaşın üstü, obez ( BMI > 30 kg / m2 ), sigara içenler, hipertansiyonu olanlar, dibetes mellitusu olanlar, renal ve hepatik yetmezliği ve diğer sistemik hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Her iki gruptaki hastaların beden kitle indeksi ( BMI ), total kolesterol ( TK ), LDL kolesterol ( LDL- K ), HDL kolesterol ( HDL- K ), trigliserit ( TG ) ve karotis İMK ölçümleri yapılıp birbirleriyle karşılaştırıldı.Bulgular: Hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında; yaş, BMI, TG, HDL- K , serbest T3 ( ST3 ), serbest T4 ( ST4 ) değerleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. SKH'lı hastalardaki karotis İMK, TK, LDL- K ve TSH değerleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Karotis İMK artışıyla yaş arasında orta derecede, serum TK ve LDL- K değeri arasında ise zayıf bir ilişki saptanmıştırSonuçlar: SKH ile ateroskleroz arasındaki ilişki hala belirsizdir. Bu durumun aydınlatılması önemlidir; çünkü SKH günümüzde yaygın olarak görülen bir hastalıktır. L- T4 tedavisinin uygun SKH'lı kişilerde yapılması ateroskleroz gelişimini engelleyebilir. Ultrasonografi İMK' yı ölçmede kullanılan kolay, ucuz ve noninvaziv bir yöntemdir. SKH'lı hastalarda karotis İMK' sı ölçülerek yüksek bulunan hastalarda kardiyovasküler hastalıklar açısından riski azaltmak için L- T4 tedavisinin verilmesinin morbidite ve mortaliteyi önemli ölçüde azaltacağına inanmaktayız. Ancak konuyu daha iyi netleştirebilmek için, daha geniş kapsamlı, tedavi- plasebo kontrollü, prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz
Özet (Çeviri)
Purpose: Subclinical hypothyroidism ( SHT ) is associated with enhanced risk for arteriosclerotic cardiovascular disease. Aim of the present study was to assess carotid intima-media thickness ( IMT ) as well as the lipoprotein profile in a carefully selected group of SHT patients in comparison with matched euthyroid controls and asses the relationships between IMT and serum lipoprotein profile, TSH and age.Materials and Methods: This study is prospective design. Study subjects recruited from Düzce University Faculty of Medicine. 56 patients with SHT and 56 euthyroid subjects evaluated in study. Individuals over age 50 yr; obese ( BMI > 30 kg / m2 ) subjects; smokers; and those with hypertension, diabetes mellitus, renal and hepatic failure, or other systemic diseases were excluded from the study. Body mass indeks ( BMI ), total cholesterol ( TC ), LDL cholesterol ( LDL- C ), HDL cholesterol ( HDL- C ), trigylceride ( TG ), carotid IMT were measured in each group; and comparison made with 56 age - and sex - matched controlsResults: There were no significant differences regarding age, BMI , TG, HDL, fT3, fT4 values between the two groups. However, carotid intima - media thicknes, TC , LDL- C, and TSH values in patients with SHT were significant higher than euthyroid controls. Significant positive relationships were found between carotid intima - media thicknes and serum TC ( r = 0.306, P = 0.022 ) and LDL levels ( r = 0.268, P = 0.046 ) and age ( r= 446, P= 0.001Conclusion:The relationship between subclinical hypothyroidism and atherosclerosis is, however, still ambiguous. The elucidation of this problem is important as subclinical hypothyroidism is a relatively common condition, and if necessary early levothyroxine ( L- T4 ) substitution therapy given to adequately selected patients could prevent the development of atherosclerosis. Increased IMT is a non - invasive marker of arterial wall alteration, which can easily be assessed in the carotid arteries by ultrasound. We beleive that, L- T4 replacement therapy in the patients with SHT, who has elevated carotid İMT able to decrease cardiovascular disease morbidity and mortality. However, we think that, large population-based, placebo - controlled L - T4 replacement study can explain this subject more clearly