Deneysel kornea neovaskülarizasyonunda Siklosporin-A'nın tedavideki rolü
Effect of Cyclosporine-A treatment on exprimental corneal neovascularization
  1. Tez No: 236434
  2. Yazar: HARUN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Korneal neovaskülarizasyon, siklosporin-A, termal koterizasyon, Corneal neovascularization, cyclosporine-A, thermal cauterization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇKorneal neovaskülarizasyon, korneanın şeffaflığının azalmasına ve görme kaybına neden olan yeni damarların oluşumudur. Çalışmamızda termal koterizasyon ile deneysel kornea neovaskülarizasyonu oluşturulmuş ve siklosiporin A'nın subkonjonktival yolla verilmesinin korneal neovaskülarizasyon gelişmesine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışma ile korneal neovaskülarizasyonlarda subkonjonktival siklosporin tedavisinin etkinliğini araştırmak amaçlanmıştırYöntemÇalışmaya 24 adet wistar ratın sağ gözleri alındı. Denekler aldıkları tedaviye göre 4 gruba ayrıldı.Grup 1: 0,5 mg/0,01 cc subkonjonktival siklosporin-A (n=6)Grup 2: 0.25 mg/0,01 cc subkonjonktival siklosporin-A (n=5)Grup 3: 0.125 mg/0,01 cc subkonjonktival siklosporin-A (n=6)Grup 4 (kontrol grubu): Tedavisiz bırakıldı (n=5).Korneaya limbustan 1 mm uzaklıka saat 3, 6, 9 ve 12 de termal koterizasyon tamamlandıktan sonra temporal bulber konjonktiva altına Grup 1, 2 ve 3'te belirtilen dozlarda siklosporin 0,01 cc volüm içinde enjekte edildi. 6 haftalık takip süresinden sonra ameliyat mikroskobu altında kornealar muayene edildi. Neovasküler alanın oranı, ana dal sayısı ve skar sayısı tespit edildi. Muayene ardından deneklere enükleasyon yapıldı. Parafin blok ve hematoksilen-eosin boyama ile histopatolojik inceleme yapılarak kornea kesitlerinde damar sayımı yapıldı.BulgularÇalışmamızda 0,125 mg, 0,25 mg ve 0,5 mg'lik subkonjonktival siklosporin?A enjeksiyonlarının her birinin deneysel korneal neovaskülarizasyon gelişiminde oluşan yeni damar sayısının hem histopatolojik incelemede hem de ameliyat mikroskobu altındaki muayenelerde ki sayımında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak azalttığını gösterdik. Farklı konsantrasyonlarda ki uygulamaların arasında istatistiksel anlamlı fark saptamadık. İlave olarak grup 1 de yani 0,5 mg enjeksiyon yapılan grupta ameliyat mikroskobu altında muayenede tespit edilen neovasküler alanın bütün kornea yüzeyine oranıyla tespit edilen neovaküler alan yüzdesinin kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha düşük bulunmuşturSonuçSubkonjonktival siklosporin?A enjeksiyonu deneysel kornea neovaskülarizasyonunun tedavisinde etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Background and AimCorneal neovascularization is the presence of new vessels in cornea which causes the loose of transparency of cornea and finally low vision. In this study we generated experimental corneal neovascularization by using thermal cauterization and investigated the effect of subconjounctival cyclosporine A to new vessel generation. We aimed to investigate the effect of subconjounctival cyclosporine-A treatment on corneal neovascularization in this study.MethodsRight eyes of 24 wistar rats were included to study. They divided into 4 groups according to the treatment regime.Group 1: 0, 5 mg/0,01 cc subconjounctival cyclosporine?A (n=6).Group 2: 0.25 mg/0,01 cc subconjounctival cyclosporine?A (n=5).Group 3: 0.125 mg/0,01 cc subconjounctival cyclosporine?A (n=6).Group 4 (control group): no treatment (n=5Thermal cauterizations were applied to corneas 1 mm away from limbus at hour 3, 6, 9, 12. Subconjounctival cyclosporine?A injections were applied to temporal bulber conjounctivas according to the treatment regime in group 1, 2 and 36 weeks later we examined the rats under operation microscope. Ratio of the neovascular region, number of major blood vessels and scars were determinated. After the examination of each cornea enucleation was performed. Histopathologic examinations were made with paraffin block and hematoxilen-eosin painting. Blood vessels were counted in the histopathologic cornea sections.ResultsIn our study, we showed that in experimental corneal neovascularization, each concentration of subconjounctival cyclosporine-A (0,125 mg, 0,25 mg and 0,5 mg) reduce the number of blood vessels in cornea in histopathologic examination and in the examination under the operation microscope according to control group. We did not found difference among different treatment regimes. Also we showed that 0,5 mg subconjounctival cyclosporine?A injections (Group 1) reduces the neovascular region ratio according to control group.ConclusionSubconjounctival cyclosporine?A injection is an effective treatment in experimental corneal neovascularization.