Tavşanlarda ACTH ve Dekzametazon'un oluşturduğu kardiyovasküler değişikliklere karşı L-karnitin'in koruyucu etkilerinin araştırılması
An investigation on the protective effects of l-carnitine against cardiovascular perturbation induced by ACTH and Dexamethasone in rabbits
  1. Tez No: 236517
  2. Yazar: BİRKAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Physiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, CK-MB, troponin, kan basıncı, ACTH, karnitin, tavşan, Nitric oxide, CK-MB, troponin, blood pressure, ACTH, carnitine, rabbit
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırma ile ACTH ve Deksametazon (DEK) uygulanan tavşanlarda meydana gelebilecek kardiyovasküler değişikliklere karşı L-karnitinin koruyucu özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmada 10-14 aylık toplam 42 Yeni Zelenda ırkı tavşan kullanılmıştır. Deneme süresince tavşanlar 12 saat aydınlık 12 saat karanlık bir ortam sağlanan özel bir odada barındırıldı ve bunun dışında herhangi bir özel bakım ve beslenme uygulaması yapılmadı. Tüm uygulamalar 14 gün süreyle devam ettirildi. Tavşanlardan ağırlıklarına göre; kontrol (KG; n=6; 0,5 ml serum fizyolojik/tavşan/gün,deri altı), I. grup (ACTH; n=6; ACTH, 1 mg /tavşan/gün, derialtı), II. grup (DEKS; n=6; Dekzametazon, 2,5 µg /kg/gün, deri altı), III. grup (ACTH-K; n=6; L-karnitin, 200 mg/kg/gün, oral + ACTH, 1 mg /tavşan/gün, derialtı), IV. Grup (ACTH-A; n=6; L-Arjinin, 200 mg/kg/gün oral + ACTH, 1 mg /tavşan/gün, derialtı), V. Grup (DEKS-K; n=6; L-karnitin, 200 mg/kg/gün, oral + Dekzametazon, 2,5 µg /kg/gün, derialtı), VI. Grup (DEKS-A; n=6; L-Arjinin, 200 mg/kg/gün, oral + Dekzametazon, 2,5 µg/kg/gün, derialtı) olmak üzere 7 farklı grup oluşturuldu. Bütün gruplardan denemenin 1., 7. ve 14.günlerde kan örnekleri alındı, kan basıncı değerleri belirlendi ve EKG ölçümleri yapıldı. Kan örneklerinde NOx, CK-MB ve Troponin I düzeyleri belirlendi. EKG kayıtlardan kalp atım oranı, QT ve düzeltilmiş QTc değerleri hesaplandı. Kan basınçları ossilometrik yöntemle belirlendi ve sistolik, diyastolik ve ortalama kan basıncı değerleri ortaya konuldu.Bulgular: ACTH uygulanan gruplarada QT ve QTc sürelerinin KG gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde uzadığı (p< 0.01) ve Karnitinin buna karşı koruyucu bir etki göstermediği anlaşıldı. Yine CK-MB ve Troponin düzeylerinin ACTH uygulanan gruplar da KG'a göre daha yüksek olduğu belirlendi (p< 0.01).Sonuç: ACTH uygulamasının (1)QT ve QTc süresinde uzamalara ve (2)CK-MB ve Tropponin gibi kalp kaslarındaki hasarın göstergesi olan enzim düzeylerinde artışlara yol açtığı yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim : The aim of this study was to find out the preventive effects of L-carnitine against cardiovascular perturbation induced by ACTH and dexamethasone in rabbits.Materials and Methods: 10-14-month-old New Zealand rabbits (n = 42) were used and they were kept under 12 h light/dark cycle in standard cages with ad libitum access to water and diet. The experiment was continued for 14 days and the rabbits were divided into 7 groups as follows: Control group (CG; n = 6; control group, 0,5 ml saline/rabbit/day, s.c.), Group I (ACTH; n = 6; ACTH, 1 mg/rabbit/day, sc), Group II (DEX; n = 6; Dexamethasone, 2,5 ?g/kg/day, s.c.), Group III (ACTH-K; n = 6; ACTH, 1 mg/rabbit/day, s.c. + L-Carnitine 200 mg/kg/day,oral), Group IV (ACTH-A; n = 6; ACTH, 1 mg/rabbit/day, s.c. + L-Arginine 200 mg/kg/day, oral), Group V (DEX-K; n = 6; Dexamethasone 2,5 ?g/kg/day, s.c. + L-Carnitine 200 mg/kg/day, oral), Group VI (DEX-A; n = 6; Dexamethasone 2,5 ?g/kg/day, s.c. + L-Arginine, 200 mg/kg/day, oral). Blood sample collection, blood pressure measurements and electrocardiographycal recordings were carried out on days 1, 7 and 14 of the experiment. Blood samples were analysed for NOx, CK-MB and troponin-I levels. From the electrocardiographycal recordings, heart rate, QT and corrected QT (QTc) were calculated. Oscillometric method were used for blood pressure measurements and systolic, diastolic and mean blood pressures were determined.Results: Duration of QT and QTc were significantly icreased in ACTH injected groups (p< 0.01) and L-carnitine had no preventive effect. Similarly, CK-MB and troponin levels were higher in ACTH injected groups compared to CG (p< 0.01).Conclusion: It might be suggested that ACTH injections (1)prolong QT and QTc and (2)increase the levels of CK-MB and troponin, namely the enzymes that are associated with damage to cardiac muscule.