Çocuklarda over patolojileri
Ovarian pathologies in childhood
- Tez No: 236559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT HAYRİ ÖZOKUTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Over, Kist, Tümör, Torsiyon, Ovary, Cyst, Tumor, Torsion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Over patolojileri çocukluk yaş grubunda 2-3/100.000 oranında görülmektedir.Çocuklardaki over patolojileri değerlendirilirken; sınıflamadaki farklılıklar, patolojikkriterlerin ve terminolojinin yetersiz olması gibi problemlerle karşılaşılmaktadır.Çalışmamızda Mart 2001 ile Ocak 2009 tarihleri arasında takip ve tedavisi yapılmış, 16yaşından küçük over patolojisi olan 55 olgu retrospektif ve prospektif olarak incelendi.Olgular; over torsiyonları (n: 21), neoplastik olan (n: 19) ve olmayan (n: 28) overpatolojileri olmak üzere üç gruba ayrıldıNeoplastik olmayan over patolojisi olan grupta en sık başvuru nedeni karın ağrısı(%71.4); fizik muayene bulgusu abdominal hassasiyet (%71.4) oldu. En sık görülenkomplikasyonlar torsiyon (%25) ve rüptür (%18.6) olarak saptandı. Yirmibir olgucerrahi olarak, yedi olgu konservatif olarak tedavi edildi. Histopatolojik incelemede;onbir folikül kisti, yedi korpus luteum kisti, sekiz basit kist, bir paraovaryan kist ve birmasif over ödemi saptandı.Neoplastik over patolojisi olan grupta en sık başvuru nedeni karın ağrısı (%57.8),fizik muayene bulgusu abdominal hassasiyet (%63.8) oldu. En sık görülenkomplikasyon torsiyon (%30) olarak saptandı. Tüm olgulara cerrahi girişim yapıldı.Histopatolojik incelemede yedi matür kistik teratom, sekiz seröz kistadenom, ikidisgerminom, bir juvenil granüloza hücreli tümör ve bir seromüsinöz borderline tümörtespit edildi. İki disgerminom olgusuna postoperatif kemoterapi uygulandı.Over torsiyonu olan grupta torsiyon, yedi olguda neoplastik olmayan overpatolojisi, altı olguda neoplastik over patolojisi nedeniyle gelişti. sekiz olguda kist veyatümör olmadan torsiyon gelişti. En sık başvuru nedeni karın ağrısı, fizik muayenebulgusu ise abdominal hassasiyet oldu. yirmi olguya ooferektomi veyasalpingooferektomi yapıldı. Bir olguda overin detorsiyonu sonrası kanlanmasınınnormal olması üzerine over korundu.Çalışmamızda over patolojilerinde son yıllarda artış olduğu görüldü. Olgulardakiklinik bulgular ve histopatolojik tipine göre tümörlerin dağılımı literatür ile uyumlubulundu.
Özet (Çeviri)
The incidence of ovarian diseases is 2-3 / 100.000 in childhood. In childhoodsome problems which we encounter with in evaluation of ovarian pathologies are;existance of different terminologies, lack of pathological criteria and different types oftumor classiffications. In this study, 55 patients younger than 16 years who had ovariandisease were treated and followed up and then the results were evaluated retrospectivelyand prospectively between March 2001 and January 2009. Patients were seperated in 3groups as ovarian torsions (n: 21), neoplastic ovarian pathologies (n: 19) and nonneoplasticovarian pathologies (n : 28).İn non-neoplastic ovarian pathologies, the most frequent clinical symptom wasabdominal pain (71.4%) and the most frequent clinical finding was abdominalendorness (71.4%) in the is group. Twentyone patients were treated surgically whereasseven were treated conservatively. As the result of histopathological examinationsfollicular cysts (n: 11), corpus luteum cysts (n: 7), simple cysts (n: 8), paraovarian cyst(n: 1) and massive ovarian edema (n: 1) were observed.In the neoplastic ovarian pathology group the most frequent clinical symptomwas abdominal pain (57.8%) and the most frequent clinical finding was abdominalendorness (63.8%). Most frequent complications were found to be torsion (30%).Mature cystic teratoma in seven, serous cystadenoma in height, dysgerminoma in two,one juvenile granulosa cell tumor in and one patient seromucinous borderline tumorwere observed after histopathological examinations. After surgical treatmentchemotherapy were given to two patients with dysgerminoma.In the ovarian torsion group, torsions were due to non-neoplastic pathology inseven patients whereas it was due to neoplastic reasons in six patients. In height otherpatients torsion were developed without any cysts or tumor. Most frequent clinicalsymptom was abdominal pain and most frequent clinical finding was abdominalsensitivity. Oopherectomy or salphingoopherctomy was performed in twenty patients.In one patient ovary was preserved as circulation turned normal after de-torsion.This study shows that there is an increase in the incidence of ovarian pathologiesin recent years. Clinical findings in our patients and distribution of tumors according totheir histopathological types were find to be consistent with the current literature.