Levetirasetam'ın sempatik deri yanıtları üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of levetiracetam on symphatetic skin response
  1. Tez No: 236560
  2. Yazar: HALİL AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHİMET YAŞAR ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Levetirasetam, sempatik deri yanıtı, Levetiracetam, sympathetic skin response
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
AMAÇLevetirasetamın sempatik deri yanıtları üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.YÖNTEMHarran Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji polikliniğine, elektroensefalografi laboratuarına, çevre hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvuran epilepsi tanısı almış, monoterapi ya da politerapi şeklinde Levetirasetam daha önceden reçete edilmiş ve düzenli kullanan 37 hasta ile, ilaç kullanmayan sağlıklı 26 kişi çalışmaya dahil edildi. Hasta ve sağlıklı gruplara elektomyo-nörografi cihazı ile sağ el bölgesinde sempatik deri yanıtlarına bakıldı.BULGULARMonoterapi alan hasta grup 14 bayan ve 9 erkekten oluşmaktadır. Yaşları 16-63 arasındaydı ve yaş ortalaması 26,73 ± 10,62 idi. Politerapi alan hasta grup 7 bayan ve 7 erkek hastadan oluşmaktaydı. Yaşları 16-38 arası olup, yaş ortalaması 24,21 ± 6,35 idi. Kontrol grubu olan sağlıklı bireyler 5 bayan ve 21 erkekten oluşmaktaydı. Yaşları 20 - 45 yaş arası olup, yaş ortalaması 29,69 ± 5,77 idi. Monoterapi alan hasta grubundaki sempatik deri yanıtı latans ortalaması kontrol grubu ile kıyaslandığında kısa olup, istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p?0,05). Monoterapi alan hasta grubundaki sempatik deri yanıtı amplitüd değerleri, kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Politerapi alan hasta grubundaki sempatik deri yanıtı latans ve amplitüdlerin ortalamaları, kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadıSONUÇBulgular, levetirasetam tedavisinin sempatik deri yanıtlarında kısmen de olsa hiperaktiviteye sebep olduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
AIMIt has been aimed to investigate the effects of levetiracetam on sympathetic skin response.METHODOLOGYThirty seven patients those admitted to neurology policlinic and electroencephalography laboratory of Harran University Medical Faculty or neurology policlinics of the other area hospitals and using levetiracetam regularly as monotherapy or polytherapy with the diagnosis of epilepsy and 26 non- taking medicine healthy people were involved to the study. Sympathetic skin responses of the patient and healthy groups were measured from right hand region by electromyo-neurography device.RESULTSNine male and 14 female patients were taking monotherapy. Their ages were between 16 and 63 with a mean of 26.73 ± 10.62. 7 male and 7 female patients were taking polytherapy. Their ages were between 16 and 38 with a mean of 24.21 ± 6.32. Healthy people of the control group were 21 males and 5 females. Their ages were between 20 and 45 with a mean of 29.69 ± 5.77. Mean of sympathetic skin response latencies in monotherapy taking patient group was shorter compared to the control group and a statistically significant difference was detected (p?0.05). There has been no statistically significant difference between monotherapy taking patient group and control group in terms of mean sympathetic skin response amplitude levels. There has been no statistically significant difference between polytherapy taking patient group and control group in terms of mean sympathetic skin response amplitudes and latencies.CONCLUSIONThese results point out that levetiracetam treatment may partly cause hyperactivity in sympathetic skin reactions.