Anorektal malformasyonlu fötal sıçanlarda rektosigmoid düz kas fonksiyonu ve nörotransmiter dağılımı
The rectosigmoid smooth muscle functions and distributions of neurotransmitters in fetal rats with anorectal malformations
- Tez No: 236631
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Anorektal malformasyon, Barsak düz kası, Nöron spesifik enolaz, P maddesi, Vazoaktif intestinal peptid, Anorectal malformation, Bowel smooth muscle, Neuron specific enolase, Substance P, Vasoactive intestinal peptide
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Anorektal malformasyonlu olgularda cerrahi tedavi sonrasında, kabızlık, gaitanın hissedilmemesi ve inkontinans sıkça karşılaşılan sorunlardır. Cerrahi tedavideki gelişmelere rağmen sorunların devam etmesi, anorektal malformasyonlarda yapısal bozukluklar düzeltilse bile, anal sfinkter ve barsak fonksiyon bozukluklarının devam ettiğini düşündürmektedir. Çalışmamızda, deneysel anorektal malformasyon sıçan modelinde, rektosigmoid düz kas dokularında kasılma fonksiyonları ve nöron spesifik enolaz, P maddesi, vazoaktif intestinal peptid yoğunlukları araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Wistar Albino türü gebe sıçanlara gebeliğin 11. gününde, serum fizyolojik verilerek elde edilen yavrulardan kontrol grubu, ethylenethiourea verilerek elde edilen yavrulardan anorektal malformasyon gelişmemiş olanlardan ethylenethiourea grubu, anorektal malformasyon gelişmiş olanlardan ethylenethiourea-anorektal malformasyon grubu oluşturuldu. Her bir gruptaki on yavrunun rektosigmoid dokularının organ banyosunda düz kas kasılma ve gevşeme yanıtları incelendi. Her bir gruptaki 15 yavrunun rektosigmoid düz kas dokularında, nöron spesifik enolaz, P maddesi ve vazoaktif intestinal peptid'in immünohistokimyasal antikor boyalarıyla boyanma sonuçları gruplar arasında karşılaştırmalı olarak analiz edildi.Bulgular: Organ banyosunda karbamilkolin uygulanmasıyla kontrol ve ethylenethiourea grubunda kasılma yanıtları alınırken, ethylenethiourea-anorektal malformasyon grubunda kasılma yanıtı alınamadı. Ethylenethiourea-anorektal malformasyon grubunda diğer gruplara göre nöron spesifik enolaz ve P maddesi yoğunluğu düşük bulunurken, vazoaktif intestinal peptid yoğunluğu yüksek bulundu.Tartışma ve Sonuç: Ethylenethiourea-anorektal malformasyon grubunda barsak düz kasında kasılma yanıtı alınamaması ve vazoaktif intestinal peptid düzeyinin yüksek bulunması, anorektal malformasyonlarda rektosigmoid düz kasında kasılma yanıtsızlığı olarak ortaya çıkan intrinsik sinir sistemi bozukluklarının olduğunu ve bu durumdan vazoaktif intestinal peptid düzeyi yüksekliğinin sorumlu olabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular, anorektal malformasyonlarda cerrahi tedavi sonrasında ortaya çıkan barsak ve sfinkter fonksiyon bozukluklarının nedenlerini açıklayabilecek gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Constipation, fecal insensitivity and fecal incontinence are frequently encountered problems in cases with anorectal malformation after surgical treatment. Despite improvement in surgical treatment, continuance of problems leads us to think that the dysfunctions of bowel and anal sphincter continue even structural disorder is treated in anorectal malformation. In our study, in experimental anorectal malformation rat model, contraction functions in rectosigmoid smooth muscle tissues and neuron specific enolase, substance P and vasoactive intestinale peptide densities have been investigated.Material and Method: The control group has been formed from fetal rats obtained by giving normal saline to Wistar Albino type pregnant rat on 11th day of pregnancy, the ethylenethiourea group has been formed by those whose anorectal malformation is not developed from fetuses obtained by giving ethylenethiourea and the ethylenethiourea-anorectal malformation group was constituted by those whose anorectal malformation is developed. Smooth muscle contraction and relaxation responses have been measured in the organ bath of rectosigmoid tissues of ten fetuses in each group. The immunohistochemical antibody staining results of the neuron specific enolase, substance P and vasoactive intestinale peptide at rectosigmoid smooth muscle tissues of 15 fetuses in each group have comparatively been analyzed among the groups.Results: Contraction responses have been received from the control and the ethylenethiourea groups with charbamylcholine application in the organ bath, whereas contraction response has not been received from the ethylenethiourea-anorectal malformation group. Neuron specific enolase and substance P densities have been found lower in the ethylenethiourea-anorectal malformation group when compared to the other groups, whereas vasoactive intestinale peptides densities have been found high in this group.Discussion and Conclusion: Absence of contraction response and high level of vasoactive intestinal peptide density at bowel smooth muscle in Ethylenethiourea-anorectal malformation group leads us to think that there are intrinsic nervous system disorders that appear as contraction non-response at rectosigmoid smooth muscle at anorectal malformations, and this is caused by high level of vasoactive intestinal peptide. In anorectal malformations, these findings appear to explain reasons of bowel and sphincter dysfunctions which occurrence following surgical treatment.