Pediatrik olgularda yüksekten düşme sonucu gelişen kafa travmaları
Head trauma resulting from fall from height in pediatric cases
- Tez No: 236640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik yaş grubu, Yüksekten düşme, kafa travması, Glasgow Koma Skalası, Bilgisayarlı Beyin Tomografisi, Childhood, Fall from height, Cranial trauma, Glaskow Coma Skalası, Cranial Compiturize Tomografi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma Mayıs 2005 ? Nisan 2009 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalında yapılmıştır. Pediatrik olgularda yüksekten düşme sonucu gelişen kafa travmaları incelenmiştir. Bu çalışmada hastaların yaşı, kardeş sayısı, kaçıncı sıradaki kardeş olduğu, ne kadar yükseklikten düştüğü, düştüğü zeminin durumu eğer yapılmışsa ilk Bilgisayarlı Beyin Tomografi (BBT) sonucu, ek patoloji tedavi şekli morbidite ve mortalite oranları araştırılmıştırDüz çatılı evlerden düşmeler, bölgemizde kafa travmalarına bağlı gelişen ölümlerin önemli nedenlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı; Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesine getirilen 0?16 yaş arası yüksekten düşme olgularının demografik verilerini araştırmaktır. Toplam 147 pediatrik (54 kız, 93 erkek çocuk) incelenmiş olup hastaların % 49,0'u düz çatılı damlarda düşmüştü ve bu düşme mesafesi ortalama 1?3 metre arasında idi. Çocukların % 85,7'si bölgenin sıcak ayları olan temmuz, ağustos ve eylül aylarında düşmüşlerdir. Bu hastaların ilk başvuru sırasında Glaskow Koma Skalasına göre değerlendirilmiş ve % 74,8'i hafif kafa travması ile getirilmişlerdir. Yüksekten düşme ile getirilen hastaların % 25,4'ü yatırılmış ve yatırılan bu hastaların % 15,0'ne kranial cerrahi uygulanmıştır. Yüksekten düşmeler bağlı gelişen mortalite oranı ise % 8,2 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been done between 2005-may and 2009 april. Falling down from the flat roofed houses is the most important reason of the mortality in our region. İn this study we investigated the ages of the patients, the number of the sister and brothers, the distance of the floor and if available the CT-report the treatment modality the morbidity and mortality ratesThe aim of the study is to optain the demografic datas of the cases which are between the ages of 0?16 and had been fallen from the roof of the hauses. We have included 147 patients (54 F,93 M) to our study % 49 of falling from the roof was flat and the falling distance was 1?3 m and the falling cases accured in june, july, august of which are the most hottest mounths of the year % 25,4 of all the admitted patients of which were hospitalized and %15 of the hospitalized patients were operated. The mortality rate was established as % 8,2.