Cep telefonları tarafından oluşturulan elektromanyetik alanın kobay EKG'si üzerine etkisi
Effects of electromagnetic field emitted by cellular phones on EKG of guinea-pigs
  1. Tez No: 236664
  2. Yazar: YAKUP TEKİNTANĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, cep telefonları, EKG, Electromagnetic field, cellular phone, ECG
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalısmada cep telefonlarının olusturduğu elektromanyetik (EM) alanın kobay EKG'si üzerine olan etkileri arastırıldı. Arastırmada 500?800 gr ağırlığında 30 adet sağlıklı erkek kobay kullanıldı. Kobaylar, ortama uyum sağlayabilmeleri için bir hafta çalısma ortamında bekletildi ve daha sonra kontrol grubunda 10, deneme grubunda ise 20 adet olacak sekilde rasgele iki gruba ayrıldı. Kontrol (K) grubundaki kobaylar, cep telefonunun EM alanına maruz bırakılmamak üzere farklı bir odaya alında. Deney (D) grubundaki kobaylar ise aynı ortamda cep telefonunun manyetik alanına (890?915 MHz tasıyıcı frekans, 217 Hz modülasyon frekansı, 2 W maksimum pik güç, SAR 0.95w/kg) maruz bırakıldı. Telefonlar 11 saat 45 dakika standby ve 15 dakika ise konusma modunda olmak üzere (12 saat/gün) kafeslerin tellerine asılı olacak sekilde ayarlandı. Denemenin baslangıç, 10, 20 ve 30. günlerinde her iki gruptaki kobayların EKG çekimleri direkt yazıcı bir elektrokardiyograf yolu ile yapıldı. Tüm EKG'ler 1 mV= 10 mm ve kağıtz hızı 50 mm/sn olacak sekilde standardize edildi. Kobaylardan I, II, III, aVR, aVL, ve aVF derivasyonlarının çekimleri alındı. Dalgaların sürelerinin ve amplitüdlerinin ölçümü, II. derivasyon kullanılarak yapıldı. Bulgular ortalama ± standart hata olarak ifade edildi. Deneme gurubu ile kontrol grubunun karsılastırılması student's t-testi kullanılarak grup ortalamaları arasındaki farkın önemli olduğu P < 0.05 yanılma olasılığı ile ifade edildi. Çalısma sonucunda cep telefonlarının olusturduğu EM alanın kobay EKG bulguları üzerinde herhangi bir değisikliğe neden olmadığı anlasıldı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of electromagnetic field (EMF) emitted by cellular phones on ECG of guinea-pigs. Thirty healthy guinea pigs weighing 500-800 g were used. After one week of adaptation period, animals were randomly divided into two groups: control (n=10) and treatment (n=20). Control guinea-pigs were housed in a separate room without exposing EMF of cellular phones. Animals in treatment group were exposed to 890-915 MHz EMF (217 Hz pulse rate, 2 W maximum peak power, SAR 0.95 w/kg) for 12 hours/day (11 h 45 min stand-by and 15 min spiking mode). ECGs of guinea-pigs in both groups were recorded by a direct writing electrocardiograph at the beginning and 10, 20 and 30 days of the experiment. All ECGs were standardized at 1 mV = 10 mm, with a chart speed of 50 mm/sec. Leads I, II, III, aVR, aVL and aVF were recorded. The durations and amplitudes of waves on the trace were measured in Lead II. The data were expressed as mean with standard error of mean. Student?s t-test was used to compare EMF exposed vs control guinea-pigs, with P < 0.05 as the criterion for significance for the statistical comparisons. It was found that 12 hours/day EMF exposure for 30 days did not have any effects on ECG findings of guinea-pigs.