Ratlarda deneysel olarak oluşturulan aflatoksikozisde çörek otunun (Nigella sativa) karaciğer lezyonlarını engelleyici etkisinin araştırılması
The investigation of effect of nigella sativa on the prevention of aflatoxin induced liver lesions in rats
  1. Tez No: 236665
  2. Yazar: AHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZABİT YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksikozis, Çörek otu tohumu, Karaciger lezyonları, Rat, Aflatoxicosis, Liver lesions, Nigella sativa, Rat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Aflatoksikozis, insan ve hayvanlarda aflatoksinler tarafından olusturulan akut veya kronik seyirli bir mikotoksikozisdir. Hayvanlarda önemli ekonomik kayıplara neden olan ve insan saglıgını tehdit eden toksikasyon özellikle geri kalmıs ve gelismekte olan ülkelerde yaygın olarak görülmektedir. Kronik zehirlenmeler, hayvan ve insanlarda özellikle bagısıklık sisteminin baskılanmasına yol açarak birçok hastalıgın ön plana çıkmasına sebep olmaktadır. Aflatoksinler, özellikle hepatotoksik ve hepatokarsinojenik etkileriyle bilinmektedir. Aflatoksinlerden ileri gelen toksikasyonlarda etkili bir korunma bilinmemektedir. Ancak bazı vitamin ve mineraller ile proteinlerin koruyucu etkilerinin oldugu belirtilmektedir. Yapılan son çalısmalardan çörek otunun immunomodülatör, antioksidan ve antikanserojenik gibi birçok farmakolojik etkilerinin oldugu bilinmektedir. Ancak bu medikal bitkilerin aflatoksikozise karsı hepatoprotektif etkileri konusunda çalısma bulunmamaktadır. Gerçeklestirilen bu çalısmada, ratlarda deneysel olarak olusturulan aflatoksikozis'de karacigerde meydana gelen kronik lezyonların olusumunda, çörek otu tohumunun engelleyici etkisi; biyokimyasal, histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak arastırıldı. Bu amaçla, otuz rat, 10'arlı 3 grub'a ayrıldı. Çalısma grubu olarak belirlenen ratlara, aflatoksinle birlikte, çörek otu tohum ekstraktlarının uçucu yagı verildi. Üç aylık deneme sonunda, nekropsileri yapılan ratlardan kan ve doku örnekleri alınarak biyokimyasal ve patolojik olarak incelendi. Biyokimyasal ve histopatolojik bulgulara göre lipid peroksidasyonun ve karaciger hasarının önemli ölçüde engellendigi gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aflatoxicosis is a mycotoxicosis developing acute or chronic, caused by aflatoxins in domestic animal and humans. Aflatoxicosis is a widespread problem especially in the underdeveloped and the developing countries. Aflatoxins are potential threat to humans and animal, and cause severe economic losses in animal industries. The chronic toxications especially suppress the immune system which facilitates the occurring of many diseases. Liver is main organ affected by aflatoxicosis, and are histopathologically observed necrosis, fibrosis and hepatocarcinogenesis. It is not well known the effective protection in aflatoxicosis. However, it is reported that some vitamins, proteins and inorganic substances have a protective effect. In lastly performed studies, it was indicated that Nigella sativa (NS) had many pharmacologic effects as such antioxidant, immunomodulatory and anticancer. However, there is scanty study about their protective effects on aflatoxicosis. This study was planned to investigate the effect of NS on the prevention of aflatoxin-induced liver lesions in rats in term of biochemical, histopathological and immunohistochemical methods. This purpose, a total of 30 rats was allotted into one of three experimental groups: A (Control), B (AFB1-treated) and C (AFB1+NS-treated) each containing 10 animals. The rats were sacrificed at 90th day of the experiment. Blood samples for the biochemical analysis and tissue samples from livers for histopathological examination were taken. On the basis of biochemical and histopathological findings, it is concluded that treated plant extract decrease the lipid peroxidation and liver enzymes, increase the antioxidant defence system activity, and prevent the liver damage in the AFB1-treated rats. The study indicates that hepatoprotective effects are obtained from the group C (AFB1+NS -treated).