Kadın ve erkek öğrencilerde sigara kullanımının bazı hormon düzeyleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılmalı olarak araştırılması
Comparative investigation of the effects of smoking on some hormone levels of female and male students
  1. Tez No: 236663
  2. Yazar: AYŞE ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MERAL, YRD. DOÇ. DR. AYDIN HİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, endokrin sistem, tiroit hormonları, insülin, insülin direnci, smoking, endocrine system, thyroid hormones, insulin, insulin resistance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada 18?25 yaş grubundaki üniversite öğrencilerinde, sigara içmenin tiroit hormonları (fT3, fT4, tT3, tT4, TSH), insülin ve kan şekeri düzeylerine etkileri araştırıldı. Bu vaka kontrol tipi çalışma sağlıklı 40 kadın (sigara kullanan 25, sigara kullanmayan 15 kişi) ve 40 erkek (sigara kullanan 25, sigara kullanmayan 15 kişi)'den oluştu. Sigara kullanan ve kullanmayan gruptaki bireyler yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi yönünden benzer seçildi. Sigara kullanan grup, günlük sigara tüketimi 20 adet civarında ve 5 yıldır sigara kullanan kişilerden oluşturuldu. Serum hormon analizleri için 12 st'lik bir açlık döneminin ardından kan alındı. Alınan kanlar analiz edilene kadar ?800 C'de saklandı. Hormon analizleri monoklonal antikorlar kullanılarak enzim bağlantılı immunosorbent assay (ELİSA) yöntemi ile yapıldı. Sigara kullanan kadın ve erkeklerde tT3 ve insülin değerlerinin sigara kullanmayanlara oranla daha yüksek (P < 0.05) olduğu saptandı. Sigara kullanan erkeklerde yaşla insülin direnci arasında pozitif bir korelasyonun (P < 0.05) olduğu gözlendi. Ayrıca tT3 ve fT4 düzeyleri sigara kullanan ve kullanmayan erkeklerde, kadınlara göre daha yüksek (P < 0.05) saptandı. Sigaranın bazı tiroit hormonlarının sekresyonunu arttırdığı ve yaşlanmayla birlikte özellikle erkeklerde insülin direnci gelişmesine neden olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effect of cigarette smoking on the levels of serum thyroid hormones (fT3, fT4, tT3, tT4, TSH), insulin and blood glucose of young students aging 18?25 years old. Fourty healthy female (25 smokers, 15 nonsmokers) and 40 healthy male (25 smokers, 15 nonsmokers) students were chosen as subjects. Smoking and non-smoking groups were matched for age, sex and body mass index status. The smoker group was composed of individuals who have been smoking aproximately 20 cigarettes per day for five years. After 12 hours of fasting period, 5 ml of blood sample was taken for the determination of serum hormone levels. All samples were stored frozen at ?800 C until the day of the analysis. Serum concentrations of thyroid hormones and insulin were determined by enzyme-linked immunosorbent assays (ELISA) using monoclonal antibody and blood glucose was measured by glucometer. It was found that female and also male smokers have higher (P < 0.05) serum tT3 and insulin hormone levels than non-smokers. A positive correlation was found between the age and insulin resistance in male smokers. It was also also found that male smokers have higher (P < 0.05) serum tT3 and fT4 hormone levels than female smokers (p < 0.05). It was concluded that smoking increased some thyroid hormone secretion and might contribute to the development of insulin resistance with aging.