Tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan deri ensizyonlarının kapatılmasında oktil-siyanoakrilatın yara iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of octyl-cyanoacrylate on wound healing in the closure of experimentally made skin incisions in rabbits
- Tez No: 236693
- Danışmanlar: PROF.DR. BAHTİYAR BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: OCA, ensizyonel, yara iyilesmesi, tavsan, OCA, incisional, wound healing, rabbit
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu arastırmada tavsanlarda olusturulan ensizyonel deri yaraların kapatılmasında OCA doku yapıstırıcısının yara onarımına katkılarını; klinik, biyomekanik, biyokimyasal ve histopatolojik olarak arastırmak amaçlanmıstır. Çalısmanın materyalini 24 adet saglıklı tavsan olusturdu. Hayvanların genel anesteziye alınmalarını takiben, bel bölgesinin iki tarafı tıras edildi ve deri povidion iyot ile dezenfekte edildikten sonra aseptik sartlarda bel omurları çizgisinin iki yanında, birbirine paralel yaklasık 6 cm uzunlugunda kas dokusuna kadar inen tam kalınlıkta deri ensizyonları olusturuldu. Tüm ensizyonal yaraların deri altı bag dokusu 3/0 krome katgüt iplik ile basit sürekli dikis teknigi ile kapatıldı. Sag taraftaki deri ensizyonları (kontrol grubu), 3/0 ipek iplikle basit ayrı dikis uygulanarak kapatıldı. Sol taraftaki deri ensizyonları ise (çalısma grubu), yara dudakları forseps veya parmaklarla karsı karsıya getirildikten sonra dikis uygulanmaksızın OCA doku yapıstırıcısı ile kapatıldı. Postoperatif 3., 7., 14. ve 21. günlerde histopatolojik degerlendirme, gerilim direnci ve hidroksiprolin ölçümü için tavsanlar rastgele 6 sarlı 4 gruba ayrıldı. Makroskobik olarak çalısma grubunda kontrol grubuna göre yangısal reaksiyon ve kabuk olusumu daha az, skar olusumunun bazı bölgelerde benzer ve bazı bölgelerde daha iyi oldugu bulundu. Mikroskobik olarak çalısma grubunda kontrol grubuna göre postoperatif 3. ve 7. günde yangısal reaksiyonun daha az sekillendigi ve postoperatif 14. ve 21. günlerde kollajen yapının daha az oldugu gözlendi. Yara gerilim direncinin gruplar arasında istatistiksel olarak degerlendirmede fark arz etmedigi belirlendi. Hidroksiprolin miktarının çalısama grubunda postoperatif 3. ve 7. günlerde istatistiksel olarak kontrol grubundan fazla oldugu, 14. ve 21. günlerde ise istatistiksel olarak önemli olmadıgı saptandı. Sonuç olarak; OCA doku yapıstırıcısının küçük hayvanlarda ensizyonel deri yaralarının kapatılmasında deri altı dikisi ile birlikte hareketsiz bölgelerde kullanılabilecegi kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study,contribution of OCA on wound healing in the experimentally made skin incisions inrabbits were investigated clinically, biochemically, biomechanically andhistopathologically. In the study, 24 healthy rabbits were used. After the animals putinto general anaesthesia, both loins regions of the animals were shaved. These shavedregions were disinfected by povidone-iodine. In aseptic condition, two 6 cm parallel fullthickness incisions which were parallel to loin?s vertebra, going down to muscle tissuewere made. All incisional wounds made in the connective tissues present under skinwere then closed by simple uninterrupted suture technique using 3/0 chrome catgut.Skin incisions made in the right side (control group) were then closed by simpleseparate suture technique using 3/0 silk thread. On the other hand, skin incisions madein the left side (experimentally group) was closed with OCA tissue adhesive afterwound edges approximate with the help of forceps and fingers without using suture.There 3, 7, 14, 21 days after operation, histopathological evaluations, tensile strength,and hydroxyproline measurements were made in the rabbits which were divided into 4groups, each group having 6 rabbits were chosen randomly. Macroscopically, in theexperimental group; inflammatory reactions and scab development were less in theexperimental group when compared to control group. Furthermore, scar occurrenceswere similar in some region and better in some regions. Microscopically, inflammatoryreactions were less in experimental group at postoperative days 3 and 7 and collagenstructure on days 14 and 21 postoperative were less. Wound tensile strength were notdifferent statistically when control and experimental groups values were compared. Theconcentration of hydroxyproline were higher in experimental group when compared tocontrol group on postoperative days 3 and 7, but on postoperative days 14 and 21, thesevalues were not different significantly. As a result; OCA tissue adhesive can be used insmall animals in closing incisional skin wounds together with under skin sutureespecially in the motionless regions of body.