Hindide kalp ve koroner damarlar üzerine makroanatomik ve subgros bir çalışma
A Macroanatomic and subgross study on the heart and coronary vessels of Turkey
- Tez No: 236694
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KARADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Histology and Embryology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Hindi, Kalp, Koroner Damar, Korozyon Kast, Anatomy, Coronary Vessels, Corrosion Cast, Heart, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısma, hindide kalp ve koroner arterlerin makroanatomik özelliklerini belirlemek için yapıldı. Literatürde, hindi kalbi ve koroner arterleri üzerinde yapılan çalısmaların azlıgı nedeniyle böyle bir çalısmanın yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Yapılan çalısmada hibrit konvanter (White Turkey ? Beyaz Hindi) 50 adet beyaz hindi kullanıldı. Materyallere latex enjeksiyonu ve corrosion cast teknikleri uygulandı. Kalbin, hindide thoracoabdominal bölgede, dördüncü ve altıncı kaburgalar arasında uzandıgı tespit edildi. Hindide kalbin lig. sternopericardiaca ile sternum'a baglandıgı görüldü. Hindi kalbinde apex cordis'in tamamen ventriculus sinister tarafından olusturuldugu saptandı. Ventriculus sinister'in duvarının ventriculus dexter'e oranla daha kalın oldugu tespit edildi. Ayrıca ventriculus sinister'in boslugunun, ventriculus dexter'e göre daha dar oldugu görüldü. Ventriculus sinister'de trabeculae carnea'lar tespit edilirken; sayılarının ventriculus dexter'dekinden daha fazla oldugu saptandı. Kalbin girisinde aorta ascendens ile truncus pulmonalis arasında dısardan baglantıyı saglayan lig. arteriosum yer almaktadır. Hindide a. coronaria sinistra'nın a. coronaria dextra'dan daha kalın oldugu saptandı. Ayrıca hindide atrium dextrum'a v. cava cranialis dextra, v. cava cranialis sinistra ve v. cava caudalis olmak üzere toplam üç adet v. cava'nın açıldıgı tespit edildi. A. coronaria sinistra'nın, r. superficialis ve r. profundus diye ayrıldıgı görüldü. Ayrıca a. coronaria sinistra'nın r. interatrialis, r. atrialis dextra, r. atrialis sinistra'yı verdigi saptanırken superfisiyal dalın da r. interventricularis paraconalis, r. circumflexus, rr. conales, rr. ventriculares, rr. atriales'i; profund dalın da rr. septales, rr. ventriculares'i verdigi tespit edildi. A.coronaria dextra'nın ise, r.superficialis ve r. profundus olarak iki dala ayrıldıgı ve daha sonra da bu dalların da dallanmalar gösterdigi saptandı. Superfisiyal dal r. interventricularis subsinuosus, r. circumflexus'u; r. circumflex'un da rr. ventriculares, rr. atriales,'i ve yine profund dalı'n da rr. septales ve rr. ventriculares'i verdigi görüldü. Truncus pulmonalis'in bifurcatio trunci pulmonalis'ten sonra iki adet a. pulmonalis'e ayrıldıgı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine the macroanatomic pecularities of heart and coronary arteries of turkey. Due to lack of studies on the heart and coronary arteries of turkey, this study was planned to do. In the study, fifty hibride convanter turkeys were used. Latex injection and corrosion cast were applied to the materials. The heart was lied between fourth and sixth ribs in the thoracoabdominal region. The heart was attached to the breastbone by sternopericardiac ligament. Cardiac apex was found to be formed by the left ventricle. The thicness of the wall of the left ventricle was thicker than the right one. The cavity of the left ventricle was also narrower then the right one. There were trabeculae in the left ventricle and their numbers were more than in the right one. Lig. arteriosum was present between the ascending aorta and pulmonary trunk on the base of the heart. The left coronary artery was thicker than the right coronary artery. However, three cava veins, which are including right and left cranial cava vein, and caudal cava vein emptied to the right atrium. Left coronary artery divided into superficial and profund branches. While left coronary artery gave the interatrial, the left atrial and the right atrial branches, the superficial one gave the paraconal interventricular, the circumflex, the conal branches, the ventricular and the atrial branches but the profund branch gave the septal and the ventricular branches. Right coronary artery also divided into profund and superficial branches and these branches also gave further branches. The superficial branch of the right coronary artery gave the subsinuosus interventricular and the circumflex branches. The circumflex branch gave the interventricular and the atrial branches. The profund branch gave the septal and ventricular branches. The pulmonal trunk was divided into two branches named as the right and left pulmonary arteries at the level of the bifurcation of pulmonal trunk.