Çay jelinden geliştirilen dermokozmetik ürünler ve in vitro testleri
Dermocosmetic products derived from black tea gel and their in vitro tests
  1. Tez No: 236773
  2. Yazar: SOUSAN SANAEİ OSKUEİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Çay, Dermokozmetik, UV ışınlar, Kafein, Koruma, Tea, Dermocosmetic, Ultraviolet, Caffeine, Protective
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Kuru siyah çaydan harektle hazırlanan siyah çay sulu ekstresi'nden dermokozmetik ürünler, emülsiyonlar, kremler ve jeller yapılmıştır. Hazırlanmış olan bazlar üç ay boyunca stabilite kabininde bekletildikten sonra fiziksel ve kimyasal durumları saptanmış ve kalite kontrolü yapılmıştır.Bu tez çalışmasında siyah çayın UV ışınlarını absorbe etmesi konusunda çoklu deneyler yapılmıştır ve siyah çayın UV ışınlarına karşı ne kadar etkili olduğu gösterilmiş ve siyah çaydan elde edilen kafein konusu üzerinde de durulmuştur. Kafeinin siyah çaydan ayrılması ve UV absorbsiyon potansiyeli değerlendirilmiştir.Bu çalışmalardaki amaçlardan bir tanesi de siyah çayın dermokozmetik ürünlerin formülasyonlarında yer almasının sağlanmasıdır. Siyah çayın suda çözünen fraksiyonunun yüzdesi ve siyah çaydan yapılan jelin bir gramında siyah çayın suda çözünen fraksiyonu hesaplanmıştır. Bu jel deri üzerine sürüldüğü zaman UV'ye karşı koruma potansiyeline sahiptir ki bu konuyu ispatlamak amacıyla UV absorbsiyonu değerlendirilmiştir. Saf kafeinin kloroformda ve suda çözeltisi hazırlandıktan sonra farklı konsantrasyonlarda UV absorbsiyon potansiyeli değerlendirilmiştir. Yüksek konsantrasyonlarda yüksek UV absorbsiyon potansiyeline sahip olduğu ispatlanmıştır. Siyah çay infüzyonundan elde edilen kafein miktarının yüzdesi hesaplanmıştır. Siyah çaydan hazırlanmış olan bazlar UV'ye karşı koruma potansiyeline sahiptirler. Siyah çay antioksidan özelliğine sahip olduğundan deride serbest radikallare karşı savunma yaparak yaşlanmaya karşı derii korur. Kafein kloroform yardımı ile demlenmış siyah çaydan ayrılır. Siyah çay UV absorbsiyon potansiyelinin bir kısımmını kafeine borçludur.
Özet (Çeviri)
Dermocosmetic Products Derived From Tea Gel and Their In vitro TestsAqueous extract of black tea was obtained and tested in vitro for its ultraviolet (UV) absorption. It showed UV absorption and formulated as gel, emulsion, and crem. Extract loading capacity of each dosage form and UV absorption capacity of each unit were determined. Shelf life and stability of the formulated products were also evaluated using various experimental procedures. Caffeine were extracted from aqueous solution of black tea using chloroform. using standard aqueous and chloroformic solutions of pure caffeine in the same concentration of caffeine in dosage forms, it was shown that caffeine is one of the active components of the extract. The in vitro tests showed that a thin layer of black tea dermocosmetic preparations on the surface unit of the skin can absorb UV. Bringing the antiaging ability of the black tea extract in the account we conclude that these preparations would be very useful UV protective products.