Sağlık çalışanlarının aile planlaması konusundaki görüş, öneri ve tercihleri
Opinions, suggestion and preference of health workers about family plannning
- Tez No: 236827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE YILDIZ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Hemşirelik, Family Planning, Nursing
- Anahtar Kelimeler: aile planlaması, görüş, öneri, sağlık çalışanı ve tercih, family planning, health worker, opinion, preference and suggestion
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Aile planlaması (AP), ailenin üreme sağlığını sürdürmesinde en önemli unsurlardan biridir. Bunun için donanımlı ve yeterli sağlık personeli, yeterli hizmet, ortam ve olanakların sağlanması gerekmektedir. Sağlık çalışanları hem hizmeti veren hem de hizmeti kullanan kişiler olduğu için AP hakkındaki görüş, öneri ve tercihleri önemlidir. Çünkü, onların da etkili, modern bir kontraseptif yöntemi kullanması sağlık personelinin yaptığı işe inandığını gösterecek ve toplumun daha sağlıklı bir hale gelmesini sağlayacaktır. Çalışmamız, sağlık çalışanlarının aile planlaması konusundaki görüş, öneri ve tercihlerini belirlemek amacı ile 18.12.2006 - 17.04.2008 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, SB. Bakırköy Yenimahalle Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bakırköy Acıbadem Hastanesi' nin tüm birimlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının (hemşire, ebe, hekim) tamamı, örneklemini ise; belirlenen hastanelerde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 450 sağlık çalışanı oluşturdu. Araştırma verilerinin elde edilmesinde; konuya ilişkin literatür bilgileri taranarak araştırmacılar tarafından geliştirilen 35 soruluk anket formu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare testi kullanıldı. Çalışmamızda; olguların %72.7' sinin kadın, %68.5' inin üniversite mezunu, %50.8' inin hekim, %47.3' ünün kadın hastalıkları ve doğum servislerinde görev yaptığı, %36.6' sının AP hakkında çok yeterli düzeyde bilgi sahibi olduğunu ifade ettikleri saptandı. Sağlık çalışanlarından özellikle hekim grubunun hemşire ya da ebelere göre AP' na ilişkin bilgi, beceri konusunda kendilerini daha yüksek oranda ?çok yeterli? düzeyde gördükleri (p:0.000) belirlendi. Ayrıca, hekim grubunun daha yüksek oranlarda bilimsel yayınları takip ettiği, araştırma yaptığı, ilgili birimde hizmet verdiği, AP hakkında görüş ve öneri paylaştığı (p1:0.000,p2:0.000,p3:0.011, p4:0.051) saptandı. Sonuç olarak; aile planlaması hizmetlerinin meslekten etkilendiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Family planning is the most important component of maintaining family? s reproduction health. So, it is neccessary to supply sufficient duty, atmosphere, possibities and personnel who has rigging. Health workers are both convey duties and use duties. For this reason their opinions, suggestion and preference are significant about family planning. Because if they use an effective modern contraceptive methods, it will be showed to believe their work. And, it will be maintained health societies. This study was planned to be descriptive and aimed to determine the opinions, suggestion and preference of health workers. The study was performed about family planning between December 18th 2006 ? April 17th 2008 in Haseki Hospital, Yenimahalle Maternity Hospital and Bakırköy Acıbadem Hospital. The participants were 450 health workers admitted to these hospitals. Prepared by investigator in confunction with literature a questionnaire of 35 questions was used. Percentage and chi-square werw used for analysis of data. Of the 450 health workers determined 72.7% were female, 68.5% were univercity graduated, 50.8% were doctor, 47.3% were working in women disease and birth services and 36.6% were well-informed. It was indicate that there has been a meanningful relation among health worker? s knowledge and their sex (p:0.009), the position of education (p:0.000), job (p:0.000) and the state of working (p:0.000). In conclusion, knowledge is effected by job and the position of education. And also, there is a relation between the state of working and conseling duty.