Behçet hastalığında yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life in behcet?s disease
- Tez No: 236848
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, hastalık aktifliği, yaşam kalitesi, Behcet?s Disease, disease activity, quality of life
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma 200 Behçet hastasında yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapıldı. Veriler genel bilgi formu, Behçet Hastalığına Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği, Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ve Beck Depresyon Ölçeği ile toplandı, toplanan veriler SPSS 11.5 versiyonu ile değerlendirildi. Çalışmada hastaların yaşam kalitesinin oldukça düşük, sosyo-demografik özelliklerden gelir durumunun yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktör olduğunu, ikinci önemli faktörün öğrenim durumu olduğunu bulduk. Sağlık/hastalık ile ilgili ve klinik değişkenlerden depresyon, hastalık aktifliği, eşlik eden kronik hastalık varlığı, tedavi alma, yorgunluk, eklem tutulumu, başağrısı, oral ülser ve genital ülser yaşam kalitesini etkilemekte idi; bunlar içinde yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörler depresyon, hastalık aktifliği, yorgunluk ve eklem tutulumu idi. Sonuç olarak Behçet hastalarının yaşam kalitesinde hastalık ile ilgili faktörlerin daha belirleyici olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Quality of Life in Behcet?s DiseaseThis study was done to investigate quality of life and factors related to quality of life among 200 patients with Behcet?s disease. The data were collected by means of general information form, Behcet?s Disease Specific Quality of life Scale, The MOS 36 Item Short Form Health Survey and Beck Depression Inventory. Collected data were evaluated by SPSS-version 11.5. Patient?s mean quality of life score was quite low. We found that the most important factor was income, second was educational level among the sociodemographic factors related to quality of life. Depression, activeness of disease, co-morbid chronic disease, being under treatment, fatigue, joint involvement, headache, oral ulcer and genital ulcer was related to quality of life. Among them, depression, activeness of disease, fatigue and joint involvement was much more important than others. In conclusion, we found that disease related factors were more predictive in Behcet patients? quality of life.