Acil bakım ünitesine başvuran hastaların kalp-akciğer canlandırma girişimine ilişkin düşüncelerinin belirlenmesi
Determınatıon of opınıons about cardıopulmonary resuscitation of patients presenting at an emergency department
  1. Tez No: 236849
  2. Yazar: DENİZ AKPALA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: acil bakım ünitesi, aile, hasta, kalp-akciğer canlandırması, moral, cardio-pulmonary resuscitation, hospital emergency service, patient, moral, parent
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışma, acil ünitelerine başvuran hastaların kalp-akciğer canlandırma (KAC) girişimine yönelik düşüncelerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Araştırmanın Evrenini; bir devlet hastanesinin acil bakım ünitesine başvuran hastalar oluşturdu. Örnekleme 17 yaş ve üstü, en az ilkokul mezunu, acil ünitede en az iki saat gözlem altında kalan 656 erişkin hasta alındı. Veriler 10 sorudan oluşan“Bireysel Özellik Formu”, altı sorudan oluşan“ KAC Girişimine İlişkin Düşünceleri Belirleme Formu”kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı.Araştırma sonucunda; hastaların %69.8 (n=458)'inin 17-39 yaş aralığında ve %53.3 (n=350)'ünün kadın olduğu belirlendi. Kendisine KAC'sı gerektiğinde, girişim sırasında bir yakınının yanında bulunmasını isteyenlerin oranının %62.3 (n=409) olduğu, yakınlarının kendisine ?manevi güç-destek-moral vereceğini? düşünenlerin oranının ise %58.9 (n=292) olduğu bulundu. Bu süreçte yakınlarını yanında istemeyenlerin büyük bir kısmının ?yakınlarım üzülür-dayanamaz-unutmayacakları kötü bir deneyim olur? düşüncesini neden olarak belirttikleri görüldü. KAC sırasında yakının yanında bulunmak isteyenlerin oranın %75 (n=493) olduğu, büyük bir kısmının ?yakınıma destek olurum-varlığımı hissetmesini isterim? düşüncesiyle bunu istediği belirlendi. Yakınının yanında bulunmak istemeyenlerin genellikle ?seyretmeye dayanamam-ölüm olursa görmek istemem? şeklinde düşündükleri saptandı.Bu sonuçlara göre, örnekleme alınan gerek hasta gerekse hasta yakını olarak acil hastaların çoğunluğunun KAC sırasında yakının/kendinin bulunmak istediği söylenebilir. Bu nedenledir ki acil bakım ekibine KAC girişimi sırasında hasta yakınlarını resüsitesyon odasına alma gerekliliğini bir kez daha düşünmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study for the purpose of determining the opinions of patients presenting at an emergency department about cardiopulmonary resuscitation (CPR).The research population was comprised of patients who came to a public hospital?s emergency service. The sample was comprised of 656 adult patients who were 17 years or older, had at least a primary school education, and had been under observation for at least two hours in the emergency department. The data were obtained with an 11 item ?Personal Characteristics Form? and a six item ?Determination of Opinions about CPR? using a face to face interview method.In this research 69.8% of the patients (n=458) were between 17 and 39 years and 53.3% (n=350) were female. Of the participants 62.3% (n=409) stated that they would want a relative with them if CPR was necessary and 58.9% (n=292) thought that their relative would be able to give them moral and emotional support. The majority of those who would not want a relative with them during this process gave the reason as their relatives would be sad, not be able to endure it, or that it would be an unforgettable bad experience. The majority (75%, n=493) of those who would want to be with a relative during CPR gave the reason as they would give support to their relative, they would want them to feel their presence. Those who would not want to be with a relative during CPR in general though that they would not be able to endure watching it, if they died they would not want to see them dying.According to these results it can be said that the majority of patients and patients? relatives wanted to be near their relative/patient during CPR. For this reason it is recommended that having patients? relatives with them during CPR be considered once again.