Çocuklarda pteridin yolağının değerlendirilmesi
Evaluation of pteridine pathway in children
  1. Tez No: 236944
  2. Yazar: GÖZDE GİRGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TERKEN BAYDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Neopterin, biyopterin, triptofan, kinürenin, çocuk, Neopterin, biopterin, tryptophan, kynurenine, children
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Pteridinler, doğada farklı okside olmuş formlarında bulunan azotlu bisiklik bileşiklerdir. Hücresel (Th1 tipi) immün cevabın aktive olmasıyla guanozin trifosfattan sentezlenirler. Konjuge olmayan pteridinlerin, nörotransmitter veya nitrik oksit sentezinden antioksidan etkiye kadar çok çeşitli biyolojik etkiler gösterdikleri bilinmektedir. Vücut sıvılarında pteridin düzeylerinin değişimi mevcut hastalıklarla ve hastalık derecesiyle, kötü prognoz ile, klinik sonuçlar ve yaşam süresiyle ilişkilidir. Normal değerlerin belirlenmesi açısından sağlıklı gönüllülere ait bir veritabanının olması yararlıdır. Ülkemizde, özellikle çocuklarda, pteridin düzeylerine ait detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı çocuklarda pteridin düzeylerine dair bir veri tabanı oluşturmaktır. Tez çalışması kapsamında 3 ay ? 18 yaş arasında 156 çocuktan alınan serum ve idrar örnekleri analiz edilmiştir. İdrar neopterin ve biyopterin düzeyleri ile serum neopterin, kinürenin, triptofan düzeyleri ve indolamin 2,3-dioksijenaz aktivitesi tahmini için kinürenin/triptofan oranı saptanmıştır. Sonuçlar yaş ve cinsiyet farkı göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Sonuçlarımız, literatürdeki sınırlı sayıdaki çalışmalarla uyum sağlamaktadır. Triptofan yıkımı yaş ile artarken, idrar parametreleri ve serum neopterin düzeylerinin yaş ile azalma eğiliminde olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak yaşamın ilk yıllarında gözlenen yüksek düzeylerin immün sistem bileşenlerinin hızlı gelişimi ve çevresel uyum sağlama sürecinden ve/veya korunma sistemlerinin yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Pteridines are bicyclic nitrogenous compounds that can occur in different oxidized forms in nature. The biosynthesis of pteridines start from guanosine triphosphate with the activation of cellular (Th1 type) immune response. Unconjugated pteridines are known to exert several biological effects in a wide range from synthesis of neurotransmitters or nitric oxide to antioxidant properties. Alteration of pteridine levels in body fluids are known to correlate well with existing disease and stages, poor prognosis, clinical outcomes and survival data. It is of advantage to have a database of healthy volunteers to determine normal values. In our country, especially in children there is no detailed study on pteridine levels. The aim of this study was to create a pteridine database of healthy children. We analysed 156 serum and urine samples of children aged between 3 months and 18 years of age. Urine neopterin and biopterin levels and serum neopterin, kynurenine, tryptophan levels and kynurenine/tryptophan ratio as an estimation of indolamine 2,3-dioxygenase activity were assessed in this study. The results were evaluated within the subgroups of different ages and sex. Our results matched with the previous limited studies in the literature. Urine parameters and serum neopterin levels tend to decrease while tryptophan degradation increases with age. It can be concluded that the higher levels observed within the first years of life may reflect the rapid maturation of immune system components and environmental adaptation and/or insufficiency of defence systems.