Spastik hemiparatik serebral palsili çocuklarda dinamik ayak ortezlerinin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effects of dynamic foot orthosis on children with hemiparetic serebral palsy
  1. Tez No: 236960
  2. Yazar: İBRAHİM ENGİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik ayak ortezleri, yürüyüş, serebral palsi, postural kontrol, ayak izi yöntemi, Dynamic foot orthosis, gait, cerebral palsy, postural control, foot print method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, spastik hemiparetik serebral paralizili (SP) çocuklarda dinamik ayak ortezlerinin (DAO) etkinliğinin incelenmesidir. Çalışmaya yaş ortalamaları 8,05±3,56 yıl (DAO grubu) ve 7,55±2.09 yıl (kontrol grubu) olan, koopere, bağımsız yürüyebilen ve merdiven çıkıp-inebilen 20 spastik hemiparetik SP'li (H-SP) çocuk dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında çocukların demografik bilgileri alındıktan sonra çıplak, sadece ayakkabılı ve ayakkabı içinde DAO ya da plasebo tabanlıkla ilk ve 3. aylarda Süreli Kalk ve Yürü (TUG), 5 basamak merdiven çıkma ve inme, Pediatrik Denge Skalası (PDS)testleri ve stabilometrik testler uygulanmış, ayak izi yöntemi ile adım uzunlukları (AU), ayak açıları (AA) ve adım genişlikleri (AG) kaydedilmiştir. Elde edilen bulgulara göre DAO kullanımı TUG ve 5 basamak merdiven testlerinin tamamlanma sürelerinde azalmaya yol açmıştır (p0,05). Stabilometrik ölçümler'de anlamlı değişiklikler kaydedilmemiştir (p>0,05). DAO'lar günlük yaşam aktivitelerine olumlu yansıyacağını düşündüğümüz şekilde süreli performans testlerinde olumlu değişimler yaratmışlardır. Ancak H-SP'li çocuklarda yürüyüşün zaman-mesafe karakteristikleri ve ağırlık merkezinin hareketlerinin DAO kullanımınından nasıl etkilendikleri ile ilgili daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of dynamic foot orthosis (DAO) on children with hemiparetic serebral palsy (H-SP). This study included 20 cerebral palsied hemiparetic children between the ages of 8,05±3,56 years (DAO group) and 7,55±2.09 years (control group), who, were mentally well cooperated, independent walkers and could climb up and down five steps. Following recording demographic data, for all the conditions of bare foot, shoes only and orthosis (DAO or placebo insole) Timed up and Go test (TUG), climbing up and down five stairs test, Pediatric Balance Scale (PDS) and stabilometric tests were completed and; using foot print method step length (AU), foot progression angle (AA) and step width (AG) measuraments were recorded. Acoording to the obtained data DAOs caused a decrease in the completion time of TUG and step climbing tests (p0,05). DAOs seem to have positive effects on timed performance tests which we think that would be benefical for the activities of daily living. However, larger studies are needed to invesitgate the effects of DAOs on the spatio-temporal characteritics of gait and on the behavioural changes of center of mass of children with H-SP.