Epoksinin döşeme kaplama malzemesi olarak kullanılması ve hastane yapılarındaki kullanımının değerlendirilmesi
Usage of epoxy as a floor covering material and evaluation of its usage in the hospital buildings
  1. Tez No: 237033
  2. Yazar: ATİLLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA BOSTANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Döşeme kaplama malzemesi, epoksi döşeme kaplamamalzemesi, hastane yapıları, hastane yapılarını oluşturan mekanlar, hastanelerdekullanılan döşeme kaplama malzemeleri, Floor covering material, epoxy floor covering material, hospitalbuildings, the places which form the hospital buildings, floor covering materialswhich are used in the hospitals
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Teknolojinin ilerlemesi ile yapı malzemesi sektörü de çok gelişmiştir. Yapılardakullanılan malzeme çeşitleri de artmıştır.Malzeme çeşitlerinin artması tasarımcıya tasarım ve malzeme seçimi süreçlerindefarklı yaklaşımlar sunmaktadır. Tüm tasarımlarda tek bir malzeme yerine alternatifmalzemelerin üretimiyle yeni çözümler kendini göstermeye başlamıştır. Bununlabirlikte tasarımcı için tasarım yapabilmek, gereksinmelerle imkanları iyi dengelemekanlamına gelmektedir.Yapı sektöründeki gelişmelere paralel olarak bitirme malzemeleri olan döşemekaplamalarında alternatifler artmıştır. Çok çeşitli döşeme kaplamasının içinde doğrutercihler yapmak için, döşeme kaplamalarını bilmek ve tanımak gerekmektedir.Yapılan çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünden sonra döşemekaplamalarının seçim kriterleri incelenmiştir. Bu bölümde aynı zamanda döşemekaplamalarının özellikleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde yeni bir döşeme kaplamasıolan epoksi döşeme kaplamaları ele alınmıştır. Epoksi döşeme kaplamalarınınuygulama örnekleri verilmiştir. Dördüncü bölümde, hastaneler ve mekanlarıtanıtılmıştır. İstanbul'da, 20'si özel ve 20'si kamu hastanesi olmak üzere 40hastanede; döşeme kaplamaları çeşitleri ortaya çıkarılarak genel bir değerlendirmeyapılmıştır.Çalışmanın beşinci bölümünde yapılan literatür araştırması sonucunda, hastanelerdedöşeme kaplamaları seçim kriterleri tespit edilmiştir. Hastane yapılarında kullanılandöşeme kaplamaları performans, maliyet ve uygulama süresi açısındandeğerlendirilmiştir. Performans değerlendirmesinde epoksi döşeme kaplamasının enyüksek değere sahip olduğu görülmüştür. Maliyet değerlendirmesinde ise, en pahalımalzemenin granit olduğu tespit edilmiştir. Uygulama süresi ve maliyet açısındanPVC, linolyum ve epoksinin benzer özellikler gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sector of building material has been developped with the improvement oftechnology. Kinds of material used in buildings has increased.Increasing of kinds of materials presents to the designer different approaches duringdesign and material election process. With the alternative materials production; newsolutions begin to appear, instead of using one material in all designs. Moreover; tobe able to design means to balance the requirements and opporunities well for thedesigner.Alternatives in floor coverings which are finishing materials increased parallel to thedevelopments in building sector. In order to make true preferences between variousfloor coverings; it is required to know and recognize the floor coverings.The study consists five parts. After introduction part, election criterias of floorcoverings has been researched. At the same time, the features of floor coverings areexplained in this part. Epoxy floor covering which is a new floor covering ismentioned. Application instances of epoxy floor coverings are given. In the fourthpart, hospitals and its places are introduced. By revealing the types of the floorcoverings in 40 hospitals that 20 of are private hospital and the other 20 of are thepublic hospitals; a general evaluation is made.In the fifth part of the study, election criterias of floor coverings in hospitals aredetermined as a result of the literature research. Floor coverings which are used inhospital buildings are evaluated according to their performances, cost and applicationduration. In performace evaluation, it is seen that epoxy floor covering has thehighest value. In cost evaluation, it is determined that granite is the most expensivematerial. It is determined that PVC, linoleum and epoxy shows the same features inthe aspect of cost and application duration.