An Implementation of a temporal relational database management system
Zaman boyutlu ilişkisel bir veri tabanı yönetim sisteminin gerçekleştirilmesi
- Tez No: 23705
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ARKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: zaman boyutlu veritabanı, genişletilmiş ilişkisel cebir, zaman aralılarında seçme işlemi, basit istatistik işlem, küme değerli bağıntılar, başarım değerlendirmesi, temporal database, extended relational algebra, enumeration operation, ag gregation operation, set-valued relations, performance evaluation
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET ZAMAN BOYUTLU İLİŞKİSEL BİR. VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Iqbal A. Goralwalla Bilgisayar Mühendisliği ve Enformatik Bilimleri Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Arkım Haziran 1992 Bu çalışmada zaman boyutlu ilişkisel bir veritabanı yönetim sisteminin gerçekleştirilmesi anlatılmaktadır. Bu sistem küme değerli öznitelikleri olan ilişkileri kullanan mevcut bir sistem üzerine kurulmuştur. Zaman boyutlu ilişkisel model zaman boyutlu ilişkisel cebir ile birlikte tanımlanmaktadır. Zamansal verilere ulaşabilmek için ilişkisel cebire ait temel işlemler genişletilmiştir. Aynı zamanda geçmişe ait ilişkiselden bilgi çıkarımında yardımcı olması amacı ile yeni işlemler eklenmiştir. Bu işlemler bir öznitelik türünü diğerine çevirmekte ve zaman boyutu üzerinden seçim yapmaktadır. Ayrıca bir istatistik arabirimi de sisteme eklenmiştir. Basit istatistik fonksiyonlar ve zaman aralılarında seçme işlemi bu arabirimin ana öğeleridir. Zaman aralılarında seçme işlemi, verilen bir üç boyutlu geçmişe ait ilişkiselden bir zaman noktalar kümesi veya zaman aralıklar kümesi için geçerli bir veri tablosu oluşturmaktadır. Anlık, anlık/yuvalı ve tarihsel olmak üzere üç ayrı veritabanı türünün örnek sorularla sorgulanması ile sistemin başarım değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN IMPLEMENTATION OF A TEMPORAL RELATIONAL DATABASE MANAGEMENT SYSTEM Iqbal A. Goralwalla M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Prof. Erol Arkun June 1992 In this work, the implementation of a temporal database management system is reported. This system has been implemented on top of an existing database system that manipulates relations with set-valued attributes. The temporal relational mo'del together with the temporal algebra are described. The basic set of operations of the extended relational algebra have been modified to handle temporal attributes. New operations have been added to help in the extraction of information from historical relations. These operations convert one attribute type to another and do selection over the time dimension. Moreover, a statistical interface has been added to the system. This interface includes aggregate functions and a new operation, enumeration, which derives a table of uniform data for a set of time points or intervals, from a three dimensional historical relation. A performance evaluation of the system is carried out by executing sample queries against different types of databases: snapshot, snapshot/nested and historical.