Developing a cadastral information system with a spatiotemporal modeling approach
Konumsal-zamansal veritabanı modelleme yaklaşımı ile bir kadastro bilgi sistemi geliştirme
  1. Tez No: 116287
  2. Yazar: SULTAN KOCAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadastro, kadastro bilgi sistemleri, konumsal veritabanları, konumsal- zamansal veritabanı modelleme, CBS, Cadastre, cadastral information system, spatial databases, spatiotemporal database modeling, GIS. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
oz KONUMSAL-ZAMANSAL VERİTABANI MODELLEME YAKLAŞIMI İLE BİR KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRME Kocaman, Sultan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Türker Aralık 2001 Kadastro, toprakla ilgili bilgilerin doğasını ve uzantılarını da kapsayan kaydıdır. Toprakla ilgili hakların ve kullanım bilgilerinin üzerinde derlendiği parsel, kadastronun temel konumsal birimidir. Türkiye'deki kadastral çalışmalar da parsel tabanlı bir yaklaşımla, hukuki amaçlar için toprak mülkiyeti hakları ön plana alınarak gerçekleştirilmektedir. Türkiye'nin kadastral verileri büyük miktardaki konumsal verilerden oluşur ve etkili ve verimli veri yönetimi araçlarına ihtiyaç duyar. Bir veri yönetimi aracı olarak, kadastral veriler için verimli ve etkili bir veritabanı tasarlanmalı ve geliştirilmelidir. Geliştirilecek veritabanı, konumsal ve zamansal veri özelliklerinden dolayı, bir konumsal ve zamansal modelleme tekniği kullanılarak modellenmelidir. Bu tez çalışmasında, Türkiye için bir kadastral veritabanının ihtiyaçları analiz edilmiş ve kadastral veriye uygulanacak konumsal, zamansal, ve konumsal-zamansal sorgulamalara cevap verebilecek bir konumsal-zamansal veritabanı tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Tasarlama sürecinde uygulanan veri tabanı tasarlama aşamaları şöyle sıralanabilir: (i) gereksinimlerin belirlenmesi ve analizi, (ii) kavramsal tasarım, (iii) mantıksal tasarım, (iv) fiziksel tasarım, ve (v) veritabanı sisteminin geliştirilmesi. Gereksinimlerin belirlenmesi aşamasında, Türkiye'de toprak haklarının belirlenmesi ve korunmasından sorunlu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne (TKGM)bağlı Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinden alınan kadastro haritaları, ve diğer tapu sicil ve kadastro dokümanları kullanılmıştır. Ayrıca, TKGM'nin teknik ve hukuki personeliyle de görüşmeler yapılmıştır. Kavramsal seviyede ise, konumsal-zamansal verileri modellemek için geliştirilmiş olan STER modeli, kadastral verileri modellemek için kullanılmıştır. Mantıksal tasarım aşamasında, kavramsal şemaya ilişkisel veritabanları modelleme yöntemleri uygulanmış ve konumsal verinin nesne-ilişkisel yapıda saklanması ve yönetilmesini sağlayan bir veritabanı yönetim sistemi (VTYS) olarak Oracle 8i Spatial seçilmiştir. Veritabanı Ankara'nın Çankaya İlçesi'ndeki Çayyolu Mahallesi'nde seçilen bir çalışma alanında uygulanmıştır. Kadastral verileri göstermek, değiştirmek, ve sorgulamak için bir Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS yazılımı) olarak MapInfo 6.0 kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A CADASTRAL INFORMATION SYSTEM WITH A SPATIOTEMPORAL MODELING APPROACH Kocaman, Sultan MS., Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Turker December 2001 The cadastre is a record of interest in land, encompassing both the nature and the extent of these interests. The basic spatial unit of cadastre is a land parcel, on which all land tenure and land use records are compiled. Cadastral works in Turkey are carried out on a parcel- based approach by focusing on land ownership rights for legal purposes. The cadastral data of Turkey form a large spatial dataset and require efficient data management tools. As a data management tool, a fruitful and effective database should be designed and developed for cadastral data. The database to be developed should be modeled using a spatial and temporal modeling technique due to its spatial and temporal data characteristics. In this thesis, the requirements of a cadastral database for Turkey was analyzed and a spatiotemporal database, which is believed to fulfill the requirements for spatial, temporal, and spatiotemporal queries performed on the cadastral data, was designed and developed. During the design process, the database design stages which are (i) requirements collection and analysis, (ii) conceptual design, (iii) logical design, (iv) physical design, and (v) database system implementation were applied. At requirements collection phase, existing cadastral maps and other cadastral and land registry documents were received from the Land Registry and Cadastre Offices of General Directorate of Land Registry and Cadastre (TKGM). In addition, interviews with technical and legal staff of TKGM were provided. At conceptual level, the STER model,which has been developed to model the spatiotemporal data, was used to model the cadastral data. At logical design phase, the modeling methods of the relational databases were applied to the conceptual schema. Oracle 8i Spatial was chosen as the Database Management System as it provides storing and management of spatial data in an object-relational structure. The database was implemented in a study area selected in Çayyolu Quarter of Çankaya District, Ankara. Maplnfo 6.0 GIS software was used to display, manipulate and query the cadastral data.