Ticari araçlarda kullanılan otomatik şanzıman kutusu malzemesinin iyileştirilmesi
Material improvement of automatic transmission housing that use in commercial vehicles
- Tez No: 237157
- Danışmanlar: PROF. DR. AYEŞGÜL AKDOĞAN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum, otomatik şanzıman kutusu, otomotiv endüstrisi, Magnesium, automatic transmission housing, automotive industry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüz dünyasında artık geleceğin teknolojik hedefleri çok önceden belirlenmekte, bu yönde uzun çalışmalar yapılmaktadır.Bu çalışmada, magnezyum ve alaşımlarının konstrüksiyon malzemesi olarak otomotiv endüstrisindeki uygulamaları araştırılmış, otomotiv dünyasındaki yeni yönelimlere bağlı olarak ülkemiz sanayisinin bu yeni gelişmeleri nasıl izlemesi gerektiği anlatılmıştır. Çevresel gereklilikler ve dünya enerji kaynaklarını koruma adına, otomotivde yakıt tüketiminin azaltılması yönünde kısıtlamalar getirilmiş ve hafif metallerin kullanımı artık bir slogan haline gelmiştir. Tüm dünya üreticileri için geçerli bu durum karşısında; uygulamalarda ve teknolojide varılan noktalar irdelenerek, gelecekte rekabet içerisinde yer alabilmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda bir fikir verilmeye çalışılmıştır.Magnezyum, tüm konstrüksiyon metalleri içerisinde en hafif olanı olup, bir plastik kadar hafif aynı zamanda bir metal kadar da mukavemetlidir. Yüksek özgül dayanımı ve özgül rijitliği, iyi işlenebilirliği, dökülebilirliği ve bilinen yöntemlerle kaynaklanabilirliği bu malzemeyi otomotiv için cazip hale getirmektedir. Deniz suyunda % 0,13 oranında bulunması da elde edilebilirliği açısından artı bir durumdur. Magnezyum, dünyada özellikle otomobil endüstrisindeki potansiyeli ile dikkat çekmekte ve magnezyum üretiminde büyük kapasite artışları yaşanmaktadır. Büyük otomobil üreticileri magnezyum üretimi için yeni anlaşmalar ve yatırımlar yapmaktadır.Çalışmada, otomotiv endüstrisinde kullanılan otomatik şanzıman kutusu malzemeleri incelenmiş,hafif ancak dayanımı yüksek malzemenin seçimi yapılmıştır.Ashby diyagramları, sonlu elemanlar analiz yöntemi korozyon testi ve yorulma dayanımı testleri dikkate alınarak,şanzıman kutusu için en uygun malzemenin AS31 magnezyum alaşımı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the technological targets of the future become obvious beforehand and long term studies are made on that way.In this study, applications of magnesium and its alloys in automotive industry as a design material are researched and the way of following the new developments in automotive world according to new trends are discussed. Because of environmental requirements and in the name of protecting the world energy resources, there are some restrictions in automotive industry about reducing down the fuel consumption and applications of light metals have become some kind of catchword. By explicating the ultimate applications and technological developments , it's tried to give an idea about being competitive in the future within all manufacturers in that situation.Magnesium is the lightest of all design metals. It's light in weight just like a plastic material and also tough like a metal. It's high specifıc toughness and rigidity, good machinability, castability and weldability with known methods makes it attractive for automotive. The availability of magnesium in sea water at about % 0,13 percent is another positive side. Magnesium is attracting attention with its potential especially in automotive industry and there's increasing capacities for magnesium production. Huge automotive companies are making new agreements and investments for magnesium production.Automatic transmission housing materials that use in automotive industry were studied,light but high strenght material was selected in this study.The most appropriate material for transmission housing was defined as AS31 magnesium alloy by considering, ashby diagrams , finite element method,corrosion and wear strenght tests.