İstanbul'da rüzgar santrallerinin uygulanabilirliği ve ekonomikliği
Feasibility and economy of wind turbines in İstanbul
  1. Tez No: 237156
  2. Yazar: MEHMET ERTEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Türbinleri, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Potansiyeli, İstanbul Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Analizi, Wind Turbines, Renewable Energy Resources, Wing Energy, Wind Potential, Istanbul Wind Energy Potential Analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı; İstanbul' da ki yatırımları devam eden Rüzgar Enerji Santrallerinin uygulama ve mali etütlerinin araştırılmasıdır. Rüzgar enerjisi potansiyel haritalarının Elektrik İşleri Etüt İdaresi iletişim kanallarında yayımlanmıştır. Bu haritanın Marmara bölgesi sınırları içerisindeki İstanbul şehri değerlendirilmesine çalışılmıştır. İstanbul için istikrarlı altı noktasal bölgenin ve hattın fizibiliteye uygun ve rüzgar potansiyeli açısından İstanbul'un en zengin bölgeleri belirlenmiştir. Rüzgâr enerjisi potansiyel haritaları üzerindeki yoğunluk değerleri ve uygun bölgeler mikro ölçümleme ile incelenmiştir. İstanbul için yapılan analizde mevcut rüzgâr potansiyelinin kent ihtiyacının % 35' ini karşıladığı belirlenmiştir. Bu kapsamda arazinin enerji verimliliği noktasında İstanbul sınırları içerisinde altı stabil bölge belirlenmiştir. Rüzgâr enerjisi ile elektrik üretimi maliyeti hesaplama aşamasında; TOPLAM ENERJİ ÜRETİMİ MALİYETİ ile BİR DEĞERE GETİRİLMİŞ (Levelised Cost) MASRAFLAR METODU ile sermaye maliyeti hesaplanmış ve 10 MW gücündeki tesisin direk yatırım bedelinin 12.080.865 $ olacağı saptanmıştır. Farklı türbin güçlerine göre, ihtiyacı karşılayacak optimum türbin sayısı belirlenmiştir. Dünyadaki mevcut enerji senaryoları incelenerek yatırımların anlamlılığı, Avrupa Rüzgâr Türbin Standartları analizi ile de sistemin müdahale odakları deşifre edilmiştir. Yatırım projelerinin yol haritası niteliğindeki yatırımcı rehberi ile sürecin unsurları verilmiştir. Bu adımların tümünde Rüzgâr çiftliklerinin şebekeye bağlanacak değerlerinde artış amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this master thesis is; researching application and economic studies also reaching feasibility basis of the wind energy facilities in Istanbul. Wind energy potential maps that are published on comminication resources by Electricity Studies Department of the Turkish Government are analysed and Istanbul city in Marmara region is evaluated. There are six stabilized locations and lines that?s feasibility determined and the richest wind potential regions are identified. The density values of wind potential maps are studied by micro evaluation for suitable areas to calculate the electricity manufacturing by wind potential. Total energy manufacturing cost and levelised cost method is used to determine capital and total energy costs in the economic analysis period of thesis. World energy scenarios are discussed to find the significance level of the investments in concerned projects. European Turbine Standarts are studied to designate the intermeddling focuses of the system. The components of the investment process is given by investors guide as a road map for investment projects. All these steps are aimed to increase the values of connection to city electricity network.