Görüntü işlemede morfolojik teknikler
Morphological image processing methodologies
  1. Tez No: 237196
  2. Yazar: HAKAN EMRAH OLGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Morfolojik imge işleme, inceltme, budama, yayma, aşındırma, açma, kapama yöntemleri, Granülometri, Morphological image processing, erosion, dilation, filterin, pruning, thining, opening, closing methords, granulometry
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETMorfoloji kelimesi genel olarak canlıların, şekil ve yapıları ile uğraşan biyoloji dalına itafen kullanılmaktadır. Bu tez içerisinde aynı kelime matematiksel morfoloji bağlamı kapsamında imge bileşenlerinin ayrıştırılması sırasında kullanılan bir araç olarak karşımıza çıkacaktır. Bunun dışında bu çalışma kapsamı içerisinde, imge ön işleme ve işleme sonrasında kullanılan morfolojik filtreleme, inceltme ve budama gibi bir çok morfolojik teknik ilgi alanımıza girecektir.Matematiksel morfolojinin dili kümeler teorisidir. Matematiksel morfoloji içerisindeki kümeler bir imge içerisindeki nesneler olarak düşünülebilir. İşte bu yüzden bu çalışma içerisinde matematiksel bir altyapı oluşturması açısından öncelikle kümeler teorisi ve mantık operasyonları ile ilgili bilgi verilmiştir. Daha sonra ise ikili ve gri-ölçümlü imgelerde ayrı ayrı, yayma, aşındırma, açma, kapama gibi imge işleme yöntemleri ele alınmıştır.Bir çok imge işleme sonucunda girdi ve çıktı yine imge olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu çalışma içerisinde konu edilen morfolojik yöntemlerde girdi yine bir imge iken çıktı ise imgenin bileşenlerinin özelliklerinden oluşan matematiksel bir ifade veya küme olacaktır. Bu anlamda morfolojik imge işleme, imgenin anlamlandırılması ya da imge içerisinden anlamın ayrıştırılmasında bir dönüm noktasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe word morphology commonly denotes a branch of biology that deals with the form and structure of animals and plants. We use the same word in this MS thesis, in the context of mathematical morphology as a tool for extracting image components.The language of mathematical morphology is set theory. As such, morphology offers a unified and powerful approach to numerous image processing problems. Sets in mathematical morphology represent objects in an image. In this MS thesis we will develop and illustrate several important concepts in mathematical morphology. In order to achieve this, cover some preliminary concepts of set theory and logic operations will be covered, then image processing methods such as erosion, dilation, opening, closing will be covered for binary and gray-scale images.The material in this MS thesis begins a transition from a focus on purely image processing methods, whose input and output are images, to processes in which the inputs are images, but the outputs are attributes extracted from those images. Tools like morphology and related concepts are a cornerstone of the mathematical foundation that is utilized for extracting“meaning”from an image.