İki kabarcıklı koşnil (Palaeolecanium bituberculatum (Targ. and Tozz.) (Homoptera:Coccidae))'in vücut büyüklüğü ile yumurta sayısı arasındaki ilişki ve populasyon dağılımı üzerine yöneylerin etkisi üzerinde araştırmalar
Investigations on the releations between the body size and fecundity of (Palaeolecanium bituberculatum (Targ. and Tozz.) (Homoptera:Coccidae)) and effect of tree side on population abundance
  1. Tez No: 237212
  2. Yazar: EKREM ÖGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Palaeolecanium bituberculatum, iki kabarcıklı koşnil, elma çeşitleri, vücut büyüklüğü, yumurta sayısı, yoğunluk, dikey ve yatay dağılış, Palaeolecanium bituberculatum, bituberculate scale, apple varieties, body size, fecundity, abundance, vertical, horizontal
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Ambassy, Cevaal, Golden ve Topred' i içeren dört farklı elma çeşidinde Konya ilinde (Sarayönü ilçesi) 2007-2008 yılında yürütülmüştür. Araştırmada iki kabarcıklı koşnil (Palaeolecanium bituberculatum (Targ. and Tozz.) (Homoptera: Coccidae))' in vücut büyüklüğü ile yumurta sayısı arasındaki ilişki ve populasyon dağılımı üzerine yön ve yüksekliğin etkisi incelenmiştir. Her bir elma çeşidinden 50 dişi toplanmış ve yumurta sayıları ile vücut ölçüleri belirlenmiştir. İki kabarcıklı koşnilin yatay ve dikey dağılımlarını belirmek için her bir elma çeşidinden 10 ağaç ve her ağacın dört yönünden ve farklı iki yüksekliğinden (0?1 m and 1?2 m) ikişer adet dal örneği (20 cm uzunluğunda) incelenmiştir. Ayrıca dişi vücut büyüklüğü ile yumurta büyüklüğü de incelenmiştir. Önceden belirtilen sırasıyla elma çeşitlerinde ortalama yumurta sayısı 897, 956, 613 ve 761 olarak bulunmuştur. Vücut ölçüleri ile yumurta sayısı arasındaki ilişki elma çeşitlerine göre farklılık göstermiştir. Bütün elma çeşitleri birlikte değerlendirildiğinde, en yüksek ilişki yumurta sayı ile yükseklik arasında bulunmuştur (R2=0,73). Yumurta sayısı ile boy ve en arasındaki ilişki ise sırasıyla R2=0,63 ve R2=0,62 olarak bulunmuştur. Vücut boyu, eni, yüksekliği ile yumurta sayısı arasındaki eşitlik ? Yumurta sayısı = ?1415,0 + 153,1 en + 87,3 boy + 339,1 yükseklik; R2= 0,83? olarak bulunmuştur. Bütün elma çeşitleri birlikte düşünüldüğünde, 0-1 m yüksekliğindeki populasyon yoğunluğunun 1-2 m yüksekliğindekinden daha fazla olduğu bulunmuştur. Her iki yükseklikte de en yüksek populasyon yoğunluğu ağaçların Güney yönünde bulunmuştur. İki kabarcıklı koşnilin vücut büyüklüğü ile yumurta büyüklüğü arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on four apple varieties including Ambassy, Cevaal, Golden and Topred in Konya province (Sarayönü town) in 2007?2008. Releations between the body size and fecundity of bituberculate scale (Palaeolecanium bituberculatum (Targ. and Tozz.) (Homoptera: Coccidae)) and effect of tree side and height on population abundance were investigated. Fifty females from each apple variety were collected and egg numbers and body dimensions were determined. Two branches (20 cm long) for two different tree height (0?1 m and 1?2 m) of four sides of 10 trees from each apple varieties were examined in order to determine vertical and horizontal distribution of bituberculate scale. Besides female body and egg size relation in this insect was cheked. Average fecundity were 897, 956, 613 and 761 eggs on apple varieties aforementioned respectively. Relation degrees between body dimensions and egg numbers varied depending on varieties. As all apple varieties evaluated togather, the highest releation was found between the egg number and body height (R2=0,73). Relation degree between body length and width with egg numbers were R2=0,63 and R2=0,62 respectively. The regression equation of between body width, length, height and egg numbers was ?Egg number= ?1415,0+153,1width+87,3 length +339,1 height; R2= 0,83?. For all varieties togather, the population level in 0?1 m tree height was higher than 1?2 m height. The highest population level was found in South side of trees in both heights. There was no relation between body size and egg size of bituberculate scale.