The Investigation of the hydrodynamics of A 2-d bubbling gas fluidized bed with moving double plate distributors
Hareketli, çift katlı dağıtıcı elekli iki boyutlu kabarcıklı bir gaz akışkan yatağın hidrodinamiğinin incelenmesi
  1. Tez No: 56834
  2. Yazar: MURAT KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hareketli Çift Katlı Dağıtıcı Elek, Akışkan Yatak, Hidrodinamik, Görüntü İşleme, Moving Double Plate Distributor, Fluidized Bed, Hydrodynamics, Image Processing IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Öz KABARCIKLI, İKİ BOYUTLU, HAREKETLİ ÇİFT KATLI DA?ITICI ELEKLİ BİR GAZ AKIŞKAN YATA?IN HİDRODİNAMİ?İNİN İNCELENMESİ Koksal, Murat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Vural Mayıs 1996, 113 sayfa Darbeli akış akışkan yataklara önemli avantajlar sağlamaktadır. Bunlardan biri de, yatak içerisindeki kabarcık büyüklüğünün kontrolüdür. Akışkan yataklardaki iyi karışım, kabarcıkların hareketleri sonucudur. Fakat, bazı uygulamalarda, kabarcık çapı kritik bir parametredir. Çünkü, büyük kabarcıklar ısı transferi katsayısını ve yanma verimim düşürür ve yatak içerisinde aşınmaya yol açar. Bu nedenle, kabarcık büyüklüğü kontrolü akışkan yatak performansı açısından çok önemlidir. Literatürde bazı teknikler bulunmaktadır, fakat bunların endüstriyel uygulamaları çeşitli nedenlerden zor görünmektedir. Varolan bir eleğin altına gel-git hareketi yaparak, gaz akışım açıp kapayıp darbe yaratan ikinci bir elek yerleştirmek, ümit veren yeni bir tasarımdır. Gel-git hareketinin genliği ayarlanarak büyük kabarcıkların oluşması engellenebilir. Bu yeni tasarım, akışkan yataklara kolaylıkla adapte edilebilir. Bu çalışmada, kabarcık oluşumu ve büyümesi iki boyutlu, hareketli çift katlı dağıtıcı elekli bir akışkan yatakta izlenmiştir. Kabarcık çapı, hızı, yatakiçerisindeki ortalama kabarcık yüzdesi ve yatak genleşmesi çeşitli darbe frekanslarında, gaz hızlarında değişik tanecikler için ölçülmüş ve sonuçlar darbesiz akış ile karşılaştırılmıştır. Darbeli akışta, özellikle orta frekanslarda kabarcık çapının önemli ölçüde azaldığı bulunmuştur. Görüntü işleme, yatak içerisindeki ortalama kabarcık yüzdesinin bulunması için yeni bir deneysel teknik olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE HYDRODYNAMICS OF A 2-D BUBBLING GAS FLU I DİZE D BED WITH MOVING DOUBLE PLATE DISTRIBUTORS Koksal, Murat M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Vural May 1996, 113 pages Pulsation offers many advantages to fluidized beds. One of them is the ability to control the bubble size in the bed. The good solid-gas mixing in fluidized beds is due to stirring action of the bubble movement. However, the size of the bubbles is critical in many applications. Large bubbles have tendency to decrease heat transfer and combustion efficiency and they also increase the erosion of fluidized bed internals. Therefore, the control of the bubble size is very important for the performance of fluidized beds. There are some elegant techniques in the literature but none of them seems to be feasible for the application in actual fluidized beds. The placement of a second plate under the existing distributor is a promising method to control the bubble size such that the second plate does a reciprocating motion allowing evolution of pulses in the flow field. The frequency and amplitude of the reciprocating motion can be adjusted to prevent formation of larger bubbles. The application of the second plate to existing fluidized beds can be performed without difficulty. iiiIn the present study, the formation and the growth of bubbles are followed in a 2-D bed with moving double plate distributor. The size, speed of the bubbles, the average bubble fraction in the bed and the bed expansion are measured for different pulsation frequencies, operational velocities and particles and compared with the continuous flow. Significant decrease in bubble size is achieved in pulsed flow at intermediate frequency range. Also, image processing is presented as a novel experimental technique to measure the average bubble fraction.