Kabarcıklı elma şarabı üretiminde saf maya kullanımının kalite üzerine etkisi
The Influence of pure yeast usage on the quality of sparkling apple wine
- Tez No: 135607
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elma şarabı, saf maya, Golden Delicious, Granny Smith m, Apple wine, pure yeast, Golden Delicious, Granny Smith IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KABARCIKLI ELMA ŞARABI ÜRETİMİNDE SAF MAYA KULLANIMININ KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ Seher İNCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ Yıl : 2003, Sayfa : 45 Jüri : Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ Doç. Dr. Turgut CABAROĞLU Yrd. Doç. Dr. Ahmet DERYAOĞLU Bu araştırmada, ülkemizde yetiştirilen Golden Delicious ve Granny Smith elma çeşitleri kullanılmıştır. Tad dengesinin sağlanması amacıyla Golden Delicious ve Granny Smith çeşitleri (7:2) oranında karıştırılarak şaraba işlenmiştir. Sıkma sonucu elde edilen elma şırası iki kısma ayrılmıştır: bunlardan biri doğrudan, spontan olarak, fermantasyona terk edilmiş, diğeri ise pastörize edilmiş ve saf maya (Saccharomyces cerevisiae) ilave edilerek fermantasyona bırakılmıştır. Elde edilen şarapların kaliteleri kimyasal ve duyusal analizlerle değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonunda iki elma çeşidinin karışımından elde edilen şıranın şarap yapımına uygun olduğu ve bu karışımdan dengeli ve kendine özgü tadda bir şarap elde edilebileceği belirlenmiştir. Duyusal analizlerde ise spontan ve saf maya ile gerçekleştirilen fermantasyonlardan elde edilen şarapların birbirinden farklı olduğu ve spontan fermantasyonla elde edilen şarabın daha çok tercih edildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS THE INFLUENCE OF PURE YEAST USAGE ON THE QUALITY OF SPARKLING APPLE WINE Seher İNCİ DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ Year: 2003, Page: 45 Jury: Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ Assoc. Prof. Dr. Turgut CAB ARO?LU Assist. Prof. Dr. Ahmet DERYAOGLU In this study, apple varieties of Golden Delicious and Granny Smith grown in, Turkey were used. Apples were mixed to obtain better taste at the ratio of 700 kg Golden Delicious and 200 kg Granny Smith. Then, they were pressed and apple juice was obtained. Apple juice was divided into two parts. One part was spontaneously fermented. The other one was pasteurized and pure yeast, Saccharomyces cerevisiae, was added. The general composition of apple wines was determined and the effect of addition of pure yeast on wine quality was investigated. As a result, it was determined that apple juice obtained with the mixture of Golden Delicious and Granny Smith apples was suitable for apple wine making. The wines obtained from these apples had good balance and peculiar taste and odour. Sensory analysis showed that the spontaneously made wine was preferred over the wine produced by pure yeast.