Konya ekolojik şartlarında yetiştirilen İzmir kekiğinde (Origanum onites L.) farklı dozlarda uygulanan azot ve organik gübrelerin verim ve kalite özelliklerine etkisi
The effect on yield and quality of some characters of organic and nitrogen fertiliserz applied at the different does on oregano (Origanum onites L.) grown in Konya ecolojical conditions
  1. Tez No: 237241
  2. Yazar: SONGÜL BATIRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir kekiği, Origanum onites L, organik ve inorganik gübre, drog verimi, uçucu yağ, karvakrol
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma 2006-2007 yılında Konya ekolojik şartlarında farklı azot (inorganik gübre)ve organik gübre( koyun gübresi) dozlarında yetiştirilen İzmir kekiğin verim ve kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla deneme, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde kalite analizler ise Tıbbi ve Aromatik Bitkiler laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada dört farklı gübre uygulaması yapılmış ve deneme tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Organik gübre olarak koyun gübresi (0, 500, 1000 ve 2000kg/da) ve inorganik gübre olarak %33 Amonyum Nitrat (0, 2.5, 5 ve 10 kg/da)gübresi kullanılmıştır.Çalışmada bitki boyu (cm), dal sayısı (adet/bitki), yaş herba verimi (kg/da), drog herba verimi (kg/da), drog yaprak verimi (kg/da), uçucu yağ oranı (%), uçucu yağ verimi (l/da) ve uçucu yağ bileşenleri (%) gibi karakterler incelenmiştir. Bitki boyu 25.7-51.9 cm, dal sayısı 25.2-60.1 adet/bitki, yaş herba verimi 565.2-2305.8 kg/da, drog herba verimi 157.0-737.7 kg/da, drog yaprak verimi 106.9-442.6 kg/da, uçucu yağ oranı %3.0-3.4, uçucu yağ verimi5.8-22.3 l/da ve uçucu yağ bileşenlerinde karvakrol oranı % 46.6-65.2 arasında değişim göstermiştir.Bu araştırma sonuçlarına göre; İzmir kekiğinin (Origanum onites L.) yüksek drog ve uçucu yağ verimi için Konya ve benzer ekolojilerde 10kg/da azot ve 2000kg/da organik gübrelenin birlikte uygulaması ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research (2006-2007) has been conducted in Medicinal - Aromatic Plants laboratory and Medicinal and Aromatic plants Experimental Farm of Field Crops Department,Agriculture Faculty, Selcuk Universty to determine the effect on yıeld and quality some characters of organic and nitrogen fertilizers applied at the different doses on oregano (Origanum onites L.,.) grown under Konya ecolojical conditions. . Çalışmada dört farklı gübre uygulaması yapılmış ve deneme tesadüf bloklarında bölünen parseller deneme deseninde üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Organik gübre olarak koyun gübresi (0, 500, 1000 ve 2000kg/da) ve inorganik gübre olarak %33 Amonyum Nitrat (0, 2.5, 5 ve 10 kg/da)gübresi kullanılmıştır. Experiment was designed in randomized complete plot the divided parcels design with three replications. It were applied at the four different doses sheep manure as organic fertilizer(0, 500, 1000 ve 2000kg/da) and Amonyum sulfate (33 N %) as inorganic fertilizer (0, 2.5, 5 ve 10 kg/da). In this study; plant height, branch number, fresh herba yield, drug herba yield, drug leaf yield, rate of volatile oil, volatile oil yield and characters such as volatile oil components were examined.According to results of this researh; plant height, number of branch / per plant, fresh herbage yield, drug herbage yield, drug leaf yield, volatile oil ratio volatile oil yield and volatile oil component (carvacrol)varied between 25.7-51.9 cm, 25.2-60.1 pieces/per plant, 565.2-2305.8 kg / da, 157.0-737.7 kg / da, 106.9-442.6 kg / da, 3.0-3.4 %, 5.8-22.3 l / da, 46.6-65.2 % respectively.According to the results of this research; İzmir of oregano (Origanum onites L.) high and volatile oil yield for the drug in Konya and similar ecology were obtained from 2000 kg/da organic fertilizer and nitrogen with 10 kg/da applied doses.Keys Words: Oregano, Origanum onites L., inorganic and inorganic fertilizers, drug yield, volatile oil, karvakrol