Bulanık mantık yöntemi ile içten yanmalı motorlardaki marş motoru arızalarının belirlenmesi
Determination of starter motors fault use for fuel-injection engine motors with fuzzy logic methode
- Tez No: 237250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, Mars motoru, Arıza tespiti, Grafiksel KullanıcıArayüzü, Fuzzy Logic, Starter motor, Fault detection, Graphical UserInterface(GUI)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Mars motorları, içten yanmalı motorlara ilk hareketi veren seri baglı dogruakım motorlarıdır. Mars motorunda çıkacak bir arıza, içten yanmalı motorlarınçalısmamasına sebep olur. Bu durum da, çesitli kayıplara yol açar. Bu çalısmadabulanık mantık yöntemi kullanılarak C# dilinde mars motor arızalarının tespit veteshisi için bir kullanıcı arayüzü gelistirilmistir. Veri girisi olarak akım ve gerilimdegerleri kullanılmıstır. Bu degerler, bir deney düzenegi olusturularak veri toplamakartı ile alınmıstır. Gelistirilen arayüzde, bu degerler kullanılarak 7 arıza çıkısı tespitedilmistir. Elde edilen çıktılar Matlab programında da denenmis ve sonuçlarınörtüstügü görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Starter motors are series direct current motors which gives the first movementto fuel-injection engine. A fault coming out in starter motor causes that thefuel-injenction engine is out of order. This situation causes various loss. In this study,a graphical user interface software has been developed to determine and detectengine fault by using fuzzy logic methods in C#. Current and voltage values havebeen used as data entry. These values have been acquired via data collection card bybuilding up a testing apparatus. In this developed interface, 7 fault outputs have beendetected by using these values. Also, these acquired outputs have been tested inMatlab program and it has been clearly seen that the results have been coincided.