Hurda akümülatörlerin geri kazanımı ve çevreye etkileri
Scrap accumulators recycling and environment impact
  1. Tez No: 237258
  2. Yazar: SAVAŞ ÖZGÜR GÖRGÜÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akü, Hurda Akü, Geri Dönüşüm, Kurşun, İnsan Sağlığı, Çevre Kirliliği, Battery, Scrap Battery, Recycling, Lead, Human health, Environment impact
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tehlikeli atık sınıfına giren hurda akülerin, çevreye ve insan sağlığına en az zarar verecek şekilde berteraf edilmesi gerekmektedir. Ekonomik değere sahip atık akü bileşenlerinin değerlendirilmesi için akü geri dönüşüm tesisleri kurulması yasal zorunluluktur. Ancak gelişmekte olan ülkelerde akü geri dönüşümü, yetersiz teknoloji ve arıtım sistemleri nedeni ile hem çevreye hem de insan sağlığına olumsuz etkilere neden olmaktadır.Bu çalışmada akülerin özellikleri ve hurdalarının çevreye ve insan sağlığına olan etkileri, hurda akülerin geri dönüşümü araştırılmıştır. Hurda akü berterafında dünya çapında uygulanan geri dönüşüm faaliyetleri, bu faaliyetler nedeni ile insan sağlığı ve çevre üzerinde meydana gelen olumsuz etkiler incelenmiştir. Ayrıca Türkiye'de bir akü geri dönüşüm tesisi hakkında genel bilgiler verilerek, etkileri incelenmiş, atıksu ve baca gazı analizleri yapılarak sonuçları değerlendirilmiştir.Örnek tesiste, deşarj edilen atıksuda kurşun değerlerinin uygun arıtılmadığı (8,95 mg L-1), pH değerinin çok düşük olduğu (2,15) ve baca gazı değerlerinin standartlara uygun olmadığı (CO, 1521,12 mg m-3 ve NOx, 453,1 mg m-3) tespit edilmiştir. Akü geri dönüşümünün çevreye en az zarar verecek şekilde uygulanması için atıksuda kurşun gidriminin iyileştirilmesi ve yakma sisiteminin daha verimli yakılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Scrap batteries considered as hazardous waste must be disposed minimizing the risk to people and the environment. Building of the scrap battery recycling plants has now become a lawful absolute necessity especially due to the economic value of battery components. However, due to the limited technology and treating systems in the developing countries, battery recycling is causing serious effects on the people and the environment.In this study, characteristics of battery and their scraps effects on health and environment are investigated. Moreover, recycling of scrap batteries at all over the world are discussed along with its effects on health and environment. Furthermore, a sample recycling plant in Turkey is examined; the wastewater and gas emissions were analysed and resulsts of anayeses were appreciate to minimize the effects on human health and environment.In a sample recycling plant, by wastewater analysis, lead was determined to be not treated properly (8,95 mg L-1), pH was very low level (2,15) and gas emissions analysis results showed that treatment is not agreeable for the local standards (CO, 1521,12 mg Nm-3 and NOx, 453,1 mg Nm-3). Rules to minimise negative effect of battery recycling industry were put forwarded minimising lead levels in the waste water and increase of incineration system performance.