İlköğretim fen bilgisi dersinde buluş yoluyla öğretim stratejisinin öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerine etkisi
The effects of discovery teaching strategy by at primary schools? science lessons to students? high level thinking skills
- Tez No: 237265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLAN İLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stratejileri, Buluş Yoluyla Öğretim, Fen Öğretimi, Basınç, Learning Strategies, Teaching by Discovery, Science Teaching, Pressure
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada ilköğretim fen bilgisi dersinde buluş yoluyla öğretim stratejisinin öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerine etkisi incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini, Siirt İli Mehmetçik İlköğretim Okulu iki şubesinden toplam 80, 7. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Şubelerden biri konuların işlenmesinde buluş yoluyla öğretim stratejisinin kullanılacağı deney grubu, diğeri ise geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanılacağı kontrol grubu olarak seçilmiştir. Araştırmada deneysel araştırma yönteminin denk kontrol gruplu öntest-sontest deseni kullanılmıştır. 2006-2007 öğretim yılının II. döneminde yapılan bu çalışma 8 hafta sürmüştür.Uygulamaya başlanmadan önce“Ya Basınç Olmasaydı?”ünitesinin amaç ve davranışlarına göre hazırlanan başarı testi, ön test olarak her iki gruba uygulanmıştır.“Ya Basınç Olmasaydı?”ünitesi işlendikten sonra her iki grup öğrencilerine başarı testi son test olarak tekrar uygulanmıştır.Araştırmada verilerin çözümlenmesinde, bağımsız t-testi, tukey HSD testi ve tek yönlü varyans analizi ( One Way Anova) kullanılmıştır. İstatistiksel analizleri sonucunda öntestte gruplar arasında üst düzey düşünme becerileri açısından anlamlı bir farklılık gözlenmezken sontestte deney grubu lehine anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Ayrıca cinsiyete göre de öğrencilerin üst düzey düşünme becerileri arasındaki ilişki incelenmiş ve anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research the effects of teaching by discovery method used in students? science lessons on students? high level thinking concepts were analysed.Sampling of the study was composed of 80 students in 2 branches at Mehmetcik Primary School in Siirt. One branch is classified as experiment group that teaching strategy by discovery will be applied, the other branch is classified as control group that traditional teaching will be applied. Equal control groups? pretest-lasttest patterns of experimental research methods are used in this study. It has started in the second term of 2006-2007 academic year and lasted 8 weeks.Before the application, achievement test that was prepared according to aim and behavior of chapter named `? If there wasn?t pressure?? was applied as a pretest for two groups. At the end of `?If there wasn?t pressure?? chapter, achievement test was applied again to both goups as the last test.Independent t-test, tukey hsd test and one way variant analysis(one way anova) have been used for data analysis in this research. . As a result of statistical analysis, it has been observed that while any important differences of high level thinking skills couldn?t be found between groups that were applied pretest , significant differences of high level thinking skills have been found on favour of experimental group at the lasttest apllied Moreover, the relationship between sexuality and high level of thinking skills of students have been examined and no significant difference has been observed.