Çok işçili hat dengeleme problemi için bir çözüm yaklaşımı ve boji şasesi imalat hattı tasarımı için uygulaması
A heuristic for multi-manned assembly line balancing problem and its application for designing bogie frame production line
- Tez No: 237280
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YÜZÜGÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Assembly line balancing, Heuristic methods
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada montaj hattı dengeleme probleminin özel bir türü olan ve bir istasyonda birden fazla işçinin bir arada çalışmasına izin veren çok işçili montaj hattı dengeleme problemi ele alınmıştır. Söz konusu yaklaşım özellikle çok yer kaplayan ürünlerin imalatının yapıldığı üretim tesislerinde bir iş istasyonunda birden çok işçinin bir arada çalışmasının teknik olarak mümkün olması durumunda uygulanabilmektedir. İstasyonlardaki paralel çalışma sayesinde, çözümdeki istasyon sayısının azalması nedeniyle hattın eldeki kısıtlı alana sığması sağlanabilmektedir. Böylece, çok işçili montaj hattı dengeleme modelinde değerli bir kaynak olan üretim alanı daha verimli olarak kullanılabilmektedir.Literatürde montaj hattı dengelenmesi problemiyle ilgili bir çok çalışma olmasına karşılık çok işçili montaj hattı dengeleme problemiyle ilgili kısıtlı sayıda çalışmaya ulaşılabilmiştirÇalışmada çok işçili montaj hattı dengeleme problemiyle ilgili olarak literatürde geçen bir model temel alınarak yeni bir sezgisel çözüm algoritması geliştirilmiştir. Literatürde bulunan problemler üzerinde geçerliliği test edilen yöntem boji şasesi imalat hattının dengelenmesi probleminin çözümünde kullanılmıştır. Çözüm sonucunda üretim alanından tasarruf sağlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Montaj hattı dengeleme; Sezgisel yöntemler
Özet (Çeviri)
A special kind of assembly line balancing problem with multi-manned workstations allowing workers to perform simultaneously different assembly tasks on the same workstations is examined in this study. This approach is particularly appropriate for those production lines where assembling of bulky products is technically feasible by groups of workers simultaneously in larger workstations. Resultant number of workstations is reduced due to parallel working, so the line is fitted to compact locations. As a result, the production area as a valuable resource is utilized more efficiently than simple assembly line balancing solutions.Although a huge mass of research on simple assembly line balancing problem is available in related literature, only a few papers on multi-manned model are reached.In this study, a new heuristic, based on a present one, to solve the multi-manned assembly line balancing problem is developed and tested on problems taken from the literature. This new heuristic is used to balance the boggie frame line. Solution provides a better production line.