Uluabat (Apolyont) Gölü havzası potamofaunası (Chironomidae-Oligochaeta)- su kalitesi ile ilişkisinin belirlenmesi
Potamofauna of catchment basin Lake Uluabat (Chironomidae-Diptera, Oligochaeta-Annelida) and identification of their relation between water quality
  1. Tez No: 237447
  2. Yazar: SEVGİ ULUKÜTÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİME ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Chironomidae, Oligochaeta, zoobentoz, su kalitesi, Uluabat Havzası, Chironomidae, Oligochaeta, zoobentos, water quality, Uluabat basin
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmada, Uluabat (Apolyont) Gölü Havzası Potamofaunası'nın (Chironomidae ve Oligochaeta) tespiti ve su kalitesi ile ilişkilendirilmesi amacıyla Kasım 2004, Nisan 2005 ve Temmuz 2005 tarihlerinde, havzadaki 19 istasyondan taban örnekleri toplanarak incelenmiştir. Aynı zamanda su örnekleri de alınarak suyun bazı fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapılarak kıta içi su kaynaklarının sınıflarına göre kalite kriterlerince değerlendirilmesi de yapılmıştır. Tespit edilen zoobentoz (ordo-familya) üyelerine göre ve tür teşhisleri yapılan Oligochaeta ve Chironomidae türlerinin istasyonlardaki dağılım, çeşitlilik ve birey sayıları göz önünde tutularak Dominance, Shannon, Simpson çeşitlilik Indexi, Evenness, Menhinick, Margalef, Equitability, Fisher-Alpha ve Berger-Parker Index analizleri yapılmıştır.Havzada Oligochaeta alt sınıfına ait Tubificidae familyası 12 cinsine ait 17 tür tespit edilmiştir. Chironomidae familyasından ise toplam 48 cinse ait 46 tür tespit edilmiştir. Potamothrix hammoniensis (Oligochaeta) tüm istasyonlarda; Nanocladius rectinervis (Chironomidae) 13 istasyonda tespit edilerek çalışma alanında en geniş dağılım gösteren türler olarak belirlenmiştir.Oligochaeta için m2 deki birey sayısı en yüksek 6. istasyonda Nisan ve Temmuz 2005 tarihlerinde, Potamothrix hammoniensis ve Tubifex tubifex türleri olarak tespit edilmiştir. Chironomidae için ise m2 deki birey sayısı en yüksek 16. istasyonda Kasım 2004 ve Temmuz 2005 tarihlerinde, Chironomus (Camptoch.) tentans olarak tesbit edilmiştir. Uluabat havzası zoobenthoz yapısı bakımından 13. ve 16. istasyonlar Bray-Curtis Benzerlik indexine 0,87 oranında, Oligochaeta faunasının dağılışı bakımından 1 ve 4. istasyonlar 0,84 oranında, Chironomidae faunasının dağılışı bakımından ise 5 ve 18. istasyonlar 0,90 oranında benzerlik göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, potamafauna (Chironomidae and Oligochaeta) of the basin of the Lake Ulubat (Apolyont) and the quality of the lake water have been researched via 19 stations on the Lake. The samples of the bottom of the lake have gathered three times from each of the station between April 2004 and July 2005. Although, the groups were found up to ordo ? family level except Chironomidae and Oligochaeta, the members of the Chironomidae and Oligochaeta were identified down to the minimum taxonomic level. Also, simultaneously collecting lake water with sample gathering, evaluation of the lake water according to Classification of Continent Interior Spring Water have been realized by determined some physical ? chemical and microbiological properties. Dominance, Shannon, Simpson Variety Index, Evenness, Menhinick, Margalef, Equitability, Fisher-Alpha and Berger-Parker Index analysis have been performed according to distribution and population of determined member of zoobenthos (ordo-family) and Oligochaeta ve Chironomidae species which are subjected to species identification in stations.During the study, in all stations, 17 species have been determined which are belong to Tubificidae family of Oligochaeta. Also, member of Lumbriculidae and Brahiobdellidae families were seen. 46 species of Chironomidae family have been identified which are belong to 48 genus. Potamothrix hammoniensis (Oligochaeta) have been determined in 19 stations, and Nanocladius rectinervis (Chironomidae) in 13 stations. In all stations, in terms of variety of species, 17th station has the highest number of species by 24 taxons and also Chironomus (Camptoch.) tentans and Cardiocladius capucinus were more than other Chironomidae species in the same station. Also 2nd station has the most Oligochaeta species with 14 taxons and abundance of Lumbriculidae was more than other species.The maximum population for Potamothrix hammoniensis and Tubifex tubifex of Oligochaeta family per square meter has been determined in 6th station in April and July 2005. Also for Chironomus (Camptoch.) tentans of Chironomidae family has been determined in 16th station in November 2004 and July 2005.According to Bray?Curtis Similarity Indexes, although 13th and 16th stations show highest similarity (0,87) in terms of structure of Zoobenthos, 1st and 4th stations show highest similarity (0,84) in terms of distribution of Oligochaeta fauna. Also, 5th and 18th stations show highest similarity (0,90) in terms of distribution of Chironomidae fauna.