Mikrodalga ile hızlandırılmış kürün uçucu küllü harç özeliklerine etkisi
Accelerated microwave curing effects on the properties of fly ash cement mortar
- Tez No: 237457
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: mikrodalga kür, harç, basınç dayanımı, uçucu kül, Microwave curing, mortar, compressive strength, fly ash
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Prefabrik beton yapım işleminde kür süresinin azaltılması; üretimi artırmak, sermayeyi korumak ve çalışma alanını kısıtlamak için önemli bir etkendir. Bu gereksinimi karşılamak için bu çalışmada harici bir ısıtma kaynağının kullanımı araştırıldı. Çimento hamurunu ve betonu ısıtmak için alternatif tekniklerin kullanımı 20 senedir çeşitli şekillerde araştırılıp denenmektedir. Suyun mikrodalga enerjisini emmesi ve su içerikleri dolayısıyla çimento karakterli malzemelerin küründe mikrodalga enerjisi uygulanabilmektedir. Suyun dielektrik doğası nedeniyle çimento karakterli malzemelere mikrodalga enerjisi uygulanması beraberinde ısı açığa çıkardığından, mikrodalga ile ısı arttırılması çimento hidratasyonunu hızlandıracak potansiyele sahip alternatif bir yöntem oluşturmaktadır.Bu çalışmada mikrodalga kür işleminin, katkısız, uçucu küllü (F sınıfı uçucu kül), kimyasal katkılı, 4x4x16 cm boyutlarında harç numunelerine etkisi incelendi. Burada sunulan çalışmanın ana hedefi mikrodalga kür işleminin çimento harcının özelikleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu özelliklerdeki olası bir gelişmenin bulunabilmesi için, Portland çimentosunun bir miktarı puzolanik madde uçucu külle yer değiştirilerek 28 günlük dayanımı hesaplandı. Yapılan deney sonuçları, hava ve su kürlü kontrol harcınkilerle karşılaştırıldı.Yapılan bu çalışma sonucunda, mikrodalga kür yönteminin harç numunelerinin hidratasyon hızını arttırarak kısa sürede erken dayanım kazanmalarını sağladığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlar mikrodalga kür yönteminin beton teknolojisinde yeni bir alternatif kür yöntemi olarak gelişebileceğini göstermektedir. Bu yöntem kısa sürede yüksek basınç dayanımı sağladığı gibi diğer yöntemlere göre daha az enerji tüketimi yapılan, gelişmelere de açık bir hızlandırılmış kür yöntemidir.
Özet (Çeviri)
It is important in the precast concrete process to reduce the curing period for the productivity, capital saving, and reduction of workshop area. To satisfy this demand, the use of an external heating source has been investigated. The use of alternative techniques for heating cement paste and concrete has been investigated randomly in the last 20 years. Microwave energy can be applied on the curing of the cementitious materials because of their water content and absorption of microwave energy by water. Because microwave energy generates heat in cementitious materials due to the dielectric nature of the water, microwave enhanced heating is a potential alternative method for accelerating cement hydration.In this study, microwave curing process effects were investigated on control (no admixture), fly ash (F class fly ash) and chemical admixture, 4x4x16 cm mortar specimens. The main aim of the work presented here is to assess the effects of microwave curing process on the properties of fly ash mortar. Exploring the possibility of property improvements, appropriate amounts of pozzolanic material fly ash were substituted for a portion of the Portland cement and the 28 day strength was determined. The tested results were compared with those of the conventional mortar specimen that were cured in water and air conditions.As a result of this study, it came out that; microwave energy can accelerate the hydration of cement paste, resulting in rapid strength development of cement paste in an early period. The obtained results show that microwave curing method can develop as a new alternative curing method in concrete technology. This method is an uncovered accelerated curing method that provides not only high compressive strength but also low energy consumption.