Kamu kurum ve kuruluşları internet sitelerinin 2007/4 Sayılı Genelge kapsamında değerlendirilmesine yönelik bir araç geliştirilmesi
The development of a tool aimed at the evaluation of the public institutions websites under the Circular 2007/4
  1. Tez No: 237545
  2. Yazar: ERKAN DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Web Sayfası Değerlendirme Aracı, İnternet Siteleri Kılavuzu, W3C, Web Standartları, Erişilebilirlik, e-Devlet, Webpage Evaluation Tool, Websites Guide, W3C, Web Standards, Accessibility, e-Government
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu - Marmara Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve 2007/4 sayılı Başbakanlık genelgesi ile yayımlanan“Kamu Kurumları İnternet Sitesi Kılavuzu”kapsamında kamu kurum ve kuruluşları internet sitelerini değerlendirmeye yönelik bir araç geliştirilmesidir.Çalışmada öncelikle söz konusu kılavuz kapsamında belirlenen kriterlere göre değerlendirme işlemlerini yapabilen bir PHP class'ı (sınıf'ı) yazılmış, sonra da bu class'ı kullanarak çalışan bir araç geliştirilmiştir.Class'ın ve aracın geliştirilmesinin ardından, 35 kamu kurum ve kuruluşu internet sitesi ana sayfası,“http://webtest.balikesir.edu.tr”adresinde yer alan geliştirilmiş bu araç ile“İçerik (Asgari)”,“Tasarım (Erişilebilirlik)”,“Tasarım (Teknik Özellikler)”ve“Genel Görünüm”olmak üzere dört ana başlıktaki kriterlere göre değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, bu web sayfalarının; asgari içerik ile ilgili kriterleri büyük ölçüde sağladıkları ancak diğer üç ana başlıkta yer alan kriterlere göre hem standartlar yönünden, hem de erişilebilirlik yönünden eksiklerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is developing a tool aimed at evaluation of public institutions websites according to“Public Institutions Websites Guide”which is prepared by The Scientific and Technological Research Council of Turkey ? Marmara Research Center and published with circular 2007/4 of The Office of The Prime Minister.Firstly in this study, a PHP class which is able to evaluate according to criterions which determined under the guide was written. Afterwards, a tool works by using this PHP class was developed.After developing PHP class and the tool, 35 public institutions website main pages were evaluated with this developed tool which is available at“http://webtest.balikesir.edu.tr”according to criterions in four main categories as being“Content (Minimum)”,“Design (Accessibility)”,“Design (Techinical Properties) ”and“General View ”. At the result of evaluations, it was come out that these web pages provided almost all of the criterions related with minimum content. But, it was also come out that these web pages have deficiencies for both standards and accessibility according to criterions in other three main categories.