Meter scale cycles in the eocene Cayraz formation (Haymana basin) and response of foraminifers to cyclicity
Eosen yaşlı Çayraz formasyonu'nda (Haymana havzası) metre ölçekli sedimanter devirler ve foraminiferlerin devirselliğe tepkileri
  1. Tez No: 237642
  2. Yazar: BEDİA GEYİKÇİOĞLU ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çayraz Formasyonu, Haymana Havzası, Eosen, Bentik Foraminifera, Metre Ölçekli Sedimanter Devirler, Çayraz Formation, Haymana Basin, Eocene, Benthic foraminifera, Meter-scale Cycles
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmanın amacı orta Eosen yaşlı Çayraz Formasyonu'ndaki metre ölçekli devirleri ve foraminiferlerin sedimanter devirlere olan tepkisini araştırmaktır. Bu çalışmayı gerçekleştirebilmek için Haymana Havzasıdaki Çayraz formasyonu'ndan 44,55 m ve 25,95 m kalınlığında çoğunlukla karbonat ve silisiklastik kayalardan oluşan iki stratigrafik kesit ölçülmüştür.Bu çalışmada metre ölçekli devirleri tanımlayabilmek için detaylı microfasiyes analizleri yapılmış ve istiflerin biofasiyes özellikleri kullanılarak 10 farklı tipte mikrofasiyes tanımlanmıştır.Detaylı mikrofasiyes analizleri ve dikey fasiyes ilişkileri baz alınarak bir kompozit depolanma modeli önerilmiştir. Bu modele göre derinden sığa doğru sığ açık deniz, sığ ve lagün olmak üzere üç ana fasiyes ayırt edilmiştir.Kesitler üste doğru sığlaşan veya derinleşen metre ölçekli devirlerden oluşmaktadır.Bu devirlerin sıralanma ve paketlenme düzenlerine gore ölçülen kesitlerde iki tip systems tracts tanımlanmıştır. Birinci kesit high stand systems tract (HST) ve ikinci kesit transgressive systems tract (TST) olarak tanımlanmıştır.Bu çalışmada, Orta Eosen yaşlı Çayraz Formasyonu içerisindeki temel stratigrafi birimleri olan üste doğru sığlaşan devirleri anlamak için kantitatif ve istatiksel analizlerle bentik foraminifer gruplarının sedimanter devirlere karşı tepkileri ortaya konulmuştur. Foraminiferler arasından özellikle Nummulites, Assilina ve Discocyclina gibi formlar fasiyeslerin devirsellik değişimlerini bulmak için çok mükemmeldir. Bu çalışmalar Çayraz Formasyonu'nun yapı taşları olan, üste doğru sığlaşan karakterdeki metre ölçekli devirleri anlamamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the nature of the meter-scale cycles in the Çayraz Formation of the Middle Eocene age and to study the response of foraminifera to the sedimentary cyclicity. In order to perform this study, two stratigraphic sections, which are 44,55 m and 25,95 m in thickness, were measured on a regularly bedded succession mainly composed of carbonates and siliciclastics in the Çayraz Formation of the Haymana Basin.In this study, detailed microfacies analyses were carried out in the studied sections and 10 different microfacies types were identified strictly based on the biofacies in order to define meter scale cyclic sedimentation.Based on the detailed microfacies analysis and the distribution of the vertical facies relationships a composite depositional model is suggested. According to this model, three major facies associations were distinguished, from deepest to shallowest, as: shallow open marine, shoal and lagoon.Studied sections are composed of meter-scale cycles of both upward shoaling or deepening in character and based on the stacking pattern of meter-scale cycles two systems tracts were identified along the measured sections. Section 1 is represented by highstand systems tract (HST) and section 2 is represented by lowstand systems tract (TST).In this study, the responses of benthic foraminiferal groups to the sedimentary cyclicity have been documented by quantitative and statistical analysis to understand the shallowing upward cycles, which are fundamental stratigraphic units, in the Çayraz Formation of Middle Eocene age. Among foraminifera, particularly the forms like Nummulites, Assilina and Discocyclina are excellent in order to detect cyclic variations of facies. These studies lead to understand shoaling-upward character of the meter-scale cycles, which are the building blocks of the Çayraz Formation.