Çoklu ortamlarda istenilmeyen ses ve görüntülerin denetlemesi
Undesired voice and image audit in multimedia data content
  1. Tez No: 237779
  2. Yazar: ZÜLFİKAR ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLHAMİT SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: multimedya, sifreleme, veri denetleme, güvenlik, kimlik dogrulama, Multimedia, Encryption, Data Audit, Security, Authentication
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Gelisen teknoloji ve nternet'in yaygın olarak kullanımıyla birlikte pek çok alanda çoklu ortam(multimedia) veri türleri kullanılmaya baslandı. Bunun yanında basta güvenlik ve içerik denetimlerikonuları olmak üzere pek çok problem ortaya çıkmıstır. Çoklu ortamlarda denetim genel olarak kisininbelirlenen yetkileri dogrultusunda içerigi görebilmesidir.Multimedya (Çoklu ortam) veri türleri güvenlik, egitim, eglence gibi bir çok alanda her geçengün günlük hayatımıza daha fazla girmeye basladı. Özellikle televizyon, internet, DVD Playerlar, IPodgibi. Her geçen gün kullanımı artan çoklu ortam üzerinde belirli sınırlandırmalar getirilmesigerekmektedir.Bu çalısmada çoklu ortam veri türleri üzerinde kullanıcıya tanımlanan yetkiler dogrultusunda,veri içeriginin denetlenerek, kullanıcıya verinin izletilmesi saglanmaktadır. Program olarak Visual C# ileMicrosoft Visual Studio .NET platformu üzerinde çoklu ortam verilerinde denetim yapabilen bir yazılımgelistirildi. Bu yazılımda DIVX playerlarda bulunan alt yazı sisteminin çalısmasına benzeyen bir sistemolusturuldu. DIVX alt yazı sisteminden farklı olarak, kullanıcı çoklu ortam verisi üzerindeki ses,görüntüya da her ikisinide birlikte yetkisi dahilinde erisebilme yetkisine sahip oldu. Programda yas kategorilerinegöre gruplandırma yapılarak sadece kategoriye ait denetimlerinin yapılması saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
As a result of evolving technology and widespread use of Internet in various fields multimediadata types are being used. As a consequence, some problems especially concerning content audit andsecurity issues have arose. The audit mechanism for a multimedia content is to determine individuals withrespect to their permissions in content view.Multimedia data types are getting increasingly popular in various fields such as security,education and entertaintment, thus getting involved in our lives as well. Especially with Televisions,Internet, DVD Players, IPods and so forth. Such use of multimedia data types brings us to put somerestriction mechanisms.In this study, according to permissions of the user, multimedia data content is controlled and letthe user watch it. The software supporting this study is developed with Visual C#.NET. Microsoft VisualStudio.NET 2005 is utilized as the IDE. This software can do content audit for multimedia filesspecifically for video files. In order to accomplish the content audit, a system that is similar to the subtitledisplay system which is present within most of the DIVX players in the market is developed. Differentfrom the DIVX subtitle display mechanism, the user is allowed or banned to access both of the contentparts which are display and sound. Our software supports the categorization of the users of the system --such as age categories -- and then does the audit according to the created categories.